Marynata

Marynata to coś bez czego w kuchni ani rusz! Koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy przepis!
Marynata to coś bez czego w kuchni ani rusz! Koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy przepis!
na marynatę:
1 mała cebula lub połowa dużej
3 ząbki czosnku
3 cm kawałek imbiru
15 ml sosu sojowego TaoTao
45 ml sosu ostrygowego TaoTao
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
40 ml oleju
2 łyżeczki czerwonej pasty curry TaoTao
sól
Pozostałe składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 papryka żółta
½ papryki czerwonej
½ cukinii
3 zielone szparagi
3 białe szparagi
2 sałaty rzymskie baby ew. liście bazylii tajskiej do dekoracji
Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i imbir łączymy z sosem sojowym TaoTao, sosem ostrygowym TaoTao, czerwoną pastą curry TaoTao, olejem i przyprawą 5 smaków. Kroimy kurczaka w podłużne paski i wkładamy je do marynaty na 10-15 minut, doprawiamy delikatnie solą i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy warzywa: papryki i cukinię kroimy w grube paski, białe szparagi i sałatę rzymską baby wzdłuż na pół. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i podsmażamy sałatę rzymską do delikatnego przyrumienienia, a następnie resztę warzyw (muszą pozostać chrupiące). Wyjmujemy kurczaka z lodówki i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą marynatę dodajemy do warzyw na patelni i przesmażamy jeszcze minutę. Dokładamy warzywa do kurczaka, delikatnie solimy i wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni na 10-12 minut (zamiast piec, możemy także grillować). Wyjmujemy z piekarnika, układamy na talerzu, przystrajamy świeżymi ziołami (np. liśćmi bazylii tajskiej) i podajemy.
@tiptopchef Marynata to coś bez czego w kuchni ani rusz! Koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy przepis! #marynata #taotao #gotowanie #przepis #kuchenneinspiracje #szefkuchnipoleca @wloskaakademiakulinarna ♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series