Marynata

Marynata to coś bez czego w kuchni ani rusz! Koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy przepis!

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 40min

Składniki

na marynatę:

1 mała cebula lub połowa dużej

3 ząbki czosnku

3 cm kawałek imbiru

15 ml sosu sojowego TaoTao

45 ml sosu ostrygowego  TaoTao

2 łyżeczki przyprawy 5 smaków

40 ml oleju

2 łyżeczki czerwonej pasty curry TaoTao

sól

Pozostałe składniki:

3 pojedyncze piersi z kurczaka

1 papryka żółta

½ papryki czerwonej

½ cukinii

3 zielone szparagi

3 białe szparagi

2 sałaty rzymskie baby ew. liście bazylii tajskiej do dekoracji

 

Przygotowanie

Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i imbir łączymy z sosem sojowym TaoTao, sosem ostrygowym TaoTao, czerwoną pastą curry TaoTao, olejem i przyprawą 5 smaków. Kroimy kurczaka w podłużne paski i wkładamy je do marynaty na 10-15 minut, doprawiamy delikatnie solą i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy warzywa: papryki i cukinię kroimy w grube paski, białe szparagi i sałatę rzymską baby wzdłuż na pół. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i podsmażamy sałatę rzymską do delikatnego przyrumienienia, a następnie resztę warzyw (muszą pozostać chrupiące). Wyjmujemy kurczaka z lodówki i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą marynatę dodajemy do warzyw na patelni i przesmażamy jeszcze minutę. Dokładamy warzywa do kurczaka, delikatnie solimy i wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni na 10-12 minut (zamiast piec, możemy także grillować).  Wyjmujemy z piekarnika, układamy na talerzu, przystrajamy świeżymi ziołami (np. liśćmi bazylii tajskiej) i podajemy.

@tiptopchef Marynata to coś bez czego w kuchni ani rusz! Koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy przepis! #marynata #taotao #gotowanie #przepis #kuchenneinspiracje #szefkuchnipoleca @wloskaakademiakulinarna ♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series