Arancini z kaszy gryczanej

Arancini to potrawa kuchni włoskiej, pochodzi od słowa arancia co znaczy pomarańcza. Jest to wytrawne danie z ryżu z dodatkami obtoczone w panierce z bułki tartej i smażone na tłuszczu. U nas wersja spolszczona bo z kaszy gryczanej.

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 60min
Czas całkowity 60min

Składniki

100 g ugotowanej kaszy gryczanej
70 g sera Dziugas 12-miesięcznego
10 g posiekanej natki pietruszki
20 g posiekanych orzechów włoskich
20 g szalotki pokrojonej w kostkę
1 mały ząbek czosnku (posiekany)
sok z połowy cytryny
około 200 g bułki tartej
1 jajko
80 g mąki razowej
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser Dziugas 12-miesięczny (zostawiamy odrobinę do posypania dania przed podaniem).

Do rozgrzanego garnka z odrobiną oleju wrzucamy szalotkę, orzechy włoskie, czosnek, a po chwili kaszę gryczaną. Mieszamy. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy do masy starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy pietruszkę (odrobinę zostawiamy do posypania dania przed podaniem) i sok z cytryny.
Wystudzoną masę rolujemy w małe kulki, które następnie delikatnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej (każdy ze składników jest w oddzielnej miseczce). Czynność powtarzamy. W rondlu rozgrzewamy olej. Kulki wrzucamy jednorazowo maksymalnie po 2-3 sztuki. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i odrobiną startego sera Dziugas 12-miesięcznego.

@tiptopchef

Kulinarna wariacja na temat tradycyjnego smaku z Sycylii ##arancini ##dziugas ##przepisnaobiad ##danieztiktoka @wloskaakademiakulinarna

♬ LEVEL UP - Yoo Soo Kim