Babka wielkanocna

Wspaniała i super pyszna babka wielkanocna. To przepis niezawodny i niezastąpiony. Szybka do zrobienia, a do tego bardzo prosta babka, która długo zachowuje świeżość i wybornie smakuje.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 60 minut

Składniki

100 g masła – 100 g, miękkie

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyzeczki soli

4 jajka

ziarenka z laski wanilii Kotanyi

skórka cytrynowa – starta z 2 cytryn

sok z cytryny – wyciśnięty z 1/2 owocu

3/4 lub 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub maślanki

Polewa

1/3 szklanki śmietanki kremówki

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru z wanilią Kotanyi

Przygotowanie

W misie miksera ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając wbijamy po jednym jajku. Dodajemy ziarenka z laski wanilii, skórkę z cytryny, sok oraz sól i jogurt. Dodajemy suche składniki: mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki wysmarowanej masłem, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy cukier puder oraz cukier z wanilią, podgrzewamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta polewamy je polewą.

@tiptopchef Bardzo delikatna i mega puszysta, a do tego przeeeepyszna😀😀#babkawielkanocna #babka #swiatecznewypieki #kotanyi #przyprawy ♬ CRUISING SAILOR - Fridolin Walcher