Babka wielkanocna
Wspaniała i super pyszna babka wielkanocna. To przepis niezawodny i niezastąpiony. Szybka do zrobienia, a do tego bardzo prosta babka, która długo zachowuje świeżość i wybornie smakuje.
Wspaniała i super pyszna babka wielkanocna. To przepis niezawodny i niezastąpiony. Szybka do zrobienia, a do tego bardzo prosta babka, która długo zachowuje świeżość i wybornie smakuje.
100 g masła – 100 g, miękkie
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyzeczki soli
4 jajka
ziarenka z laski wanilii Kotanyi
skórka cytrynowa – starta z 2 cytryn
sok z cytryny – wyciśnięty z 1/2 owocu
3/4 lub 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub maślanki
1/3 szklanki śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią Kotanyi
W misie miksera ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając wbijamy po jednym jajku. Dodajemy ziarenka z laski wanilii, skórkę z cytryny, sok oraz sól i jogurt. Dodajemy suche składniki: mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki wysmarowanej masłem, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy cukier puder oraz cukier z wanilią, podgrzewamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta polewamy je polewą.
@tiptopchef Bardzo delikatna i mega puszysta, a do tego przeeeepyszna😀😀#babkawielkanocna #babka #swiatecznewypieki #kotanyi #przyprawy ♬ CRUISING SAILOR - Fridolin Walcher