Bliny gryczane z jajkiem w koszulce i sosem porowym

Przygotuj pyszne bliny gryczane wg. naszego przepisu. Gwarantujemy, że zachwycają nie tylko wyglądem, ale również niebanalnym smakiem!
Przygotuj pyszne bliny gryczane wg. naszego przepisu. Gwarantujemy, że zachwycają nie tylko wyglądem, ale również niebanalnym smakiem!
1 szklanka mąki gryczanej – 180 g
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
5 g drożdży suszonych
1 jajko
1 łyżka cukru
¼ łyżeczki soli
Do miski wlewamy wodę, mleko i wbijamy jajko. Dodajemy mąkę, sól, cukier i drożdże, następnie mieszamy na niezbyt gęste ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie smażymy placuszki, z dwóch stron na złoto, na nieprzywierającej patelni.
Jajko w koszulce:
jajko
biały ocet winny/jabłkowy – 2 łyżki
Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnuszku gotujemy 2 szklanki wody z octem. Gdy zawrze, mieszamy łyżką, aby powstał wir, w jego środek delikatnie (z małej wysokości) wlewamy jajko, gotujemy ok. 3 minuty na małym ogniu. Delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
Sos porowy:
1 por
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
1/3 szklanki śmietanki kremówki
sól, pieprz
Białą część pora drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pora, solimy i dusimy na małym ogniu, aż stanie się zupełnie miękki. Wlewamy śmietankę i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową.
@tiptopchef Placki gryczane bez dodatku mąki pszennej będą świetne dla osób na diecie bezglutenowej 😀#blinygryczane #valdinox #pomyslnaobiad #obiad #bliny #jedzenie #food #placki ♬ BOLD AND BEAUTIFUL - TJ Carter