Bliny gryczane z jajkiem w koszulce i sosem porowym

Przygotuj pyszne bliny gryczane wg. naszego przepisu. Gwarantujemy, że zachwycają nie tylko wyglądem, ale również niebanalnym smakiem!

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 30min

Składniki

1 szklanka mąki gryczanej – 180 g

pół szklanki mleka

pół szklanki wody

5 g drożdży suszonych

1 jajko

1 łyżka cukru

¼ łyżeczki soli

 

Przygotowanie

Do miski wlewamy wodę, mleko i wbijamy jajko. Dodajemy mąkę, sól, cukier i drożdże, następnie mieszamy na niezbyt gęste ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie smażymy placuszki, z dwóch stron na złoto, na nieprzywierającej patelni.

Jajko w koszulce:

jajko

biały ocet winny/jabłkowy – 2 łyżki

 

Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnuszku gotujemy 2 szklanki wody z octem. Gdy zawrze, mieszamy łyżką, aby powstał wir, w jego środek delikatnie (z małej wysokości) wlewamy jajko, gotujemy ok. 3 minuty na małym ogniu. Delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową.

Sos porowy:

1 por

2 łyżki masła

gałka muszkatołowa

1/3 szklanki śmietanki kremówki

sól, pieprz

Białą część pora drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pora, solimy i dusimy na małym ogniu, aż stanie się zupełnie miękki. Wlewamy śmietankę i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową.

@tiptopchef Placki gryczane bez dodatku mąki pszennej będą świetne dla osób na diecie bezglutenowej 😀#blinygryczane #valdinox #pomyslnaobiad #obiad #bliny #jedzenie #food #placki ♬ BOLD AND BEAUTIFUL - TJ Carter