Bruschetta z sałatką z bobu i serem Džiugas

Jedna z najpopularniejszych włoskich przekąsek w wydaniu z serm długodojrzewającym.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 20min
Czas całkowity 40min

Składniki

100 g sera Džiugas Mild 12 miesięcy

200 g bobu

100 g pomidorków

świeża mięta

pieczywo

oliwa, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie naszej sałatki zaczniemy od ugotowania bobu. Wrzucamy go do osolonego wrzątku i gotujemy przez 10 – 15 minut, aż będzie miękki.

Gdy bób się gotuje, możemy przygotować pomidorki. Kroimy je na ćwiartki.

Teraz czas na świeżą miętę. Zrywamy liście z gałązek i drobno je siekamy.

Gdy bób jest gotowy, odcedzamy go i płuczemy pod zimną wodą. Następnie obieramy i dodajemy go do miski.

Dorzucamy bób i posiekaną miętę, sól, pieprz i łyżkę oliwy z oliwek.

Na koniec dodajemy nasz wyjątkowy ser Džiugas 12-miesięczny. Ten ser ma intensywny smak i doskonale sprawdzi się w naszej sałatce. Teraz wszystkie składniki mieszamy delikatnie, aby dobrze się połączyły.

Nasza sałatka jest gotowa! Teraz czas na pyszne bruschetty. Możecie użyć gotowych tostów lub samodzielnie przygotować pieczywo i je opiec. Następnie układamy na nich naszą sałatkę z bobu, pomidorków, mięty i sera Džiugas.