Budyń jaglany z karmelizowanymi jabłkami i migdałami

Budyń z kaszy jaglanej to szybki, zdrowy i sycący deser lub śniadanie

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 30min
Czas całkowity 40min

Składniki

100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
1,5 szklanki mleka owsianego (lub innego)
2 jabłka
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu
garść migdałów

 

Przygotowanie

Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i płuczemy wrzątkiem. Wsypujemy kaszę do garnka, zalewamy
szklanką mleka i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut (do miękkości kaszy).
Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy pozostałe mleko i miksujemy na
gładki budyń. Przekładamy do miseczek.
Jabłka obieramy i kroimy na 8 części. Usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy masło,
dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon. Mieszamy, a następnie dodajemy jabłka. Dusimy jabłka ok.10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu, mieszając. Migdały siekamy. Na budyniu układamy jabłka, polewamy sosem pozostałym z ich duszenia i posypujemy migdałami.