Bułeczki z warzywnym nadzieniem

Idealne jako przekąska, kolacja czy propozycja na szwedzki stół.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 30 min.
Czas całkowity 2 godz.

Składniki

na ciasto:

mąka pszenna – 3 szklanki
letnia woda – 1 szklanka
sól – ½ łyżeczki
cukier – 2 łyżeczki
drożdże instant – 2 łyżeczki
oliwa – 2 łyżki

 

na nadzienie warzywne:

warzywa, które masz w lodówce: np. marchew, seler, korzeń pietruszki, kawałek dyni, cukinii, papryka (można wykorzystać również obierki po dokładnie umytych warzywach)
oliwa – 2 łyżki
czosnek – 1 ząbek
cebula/por
sól
pieprz
ulubione zioła

 

Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy z cukrem i letnią wodą. Dodajemy mąkę, sól, oliwę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Warzywa drobno siekamy.  Na patelni szklimy posiekaną cebulę / por, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekane warzywa. Możemy dodać nieco wody, bulionu lub przecieru pomidorowego. Doprawiamy do smaku. Studzimy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Rozsmarowujemy na wierzchu pastę warzywną. Zwijamy ciasto w roladę, a następnie kroimy w ok. 3 cm kawałki.
Roladki rozkładamy na blaszce, pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Skrapiamy oliwą.