Chowder z kukurydzy
Lekki i pyszny, lekko słodkawy i aromatyczny, doskonały na każdą porę roku.
Lekki i pyszny, lekko słodkawy i aromatyczny, doskonały na każdą porę roku.
2 puszki kukurydzy Bonduelle
1 litr bulionu warzywnego
4 ziemniaki
1 cebula
200 ml mleczka z kokosowego z puszki
½ czerwonej papryki
natka pietruszki
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki papryki w proszku ostrej
½ łyżeczki papryki w proszku słodkiej
sól, pieprz
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki oraz papryki w proszku. Podsmażamy kilka chwil. Wlewamy bulion, gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Kukurydzę odsączamy 3-4 łyżki odkładamy.
Resztę wsypujemy do garnka, miksujemy blenderem na gładki krem. Wstawiamy ponownie na palnik, dodajemy mleczko kokosowe, kurkumę, mieszamy i zagotowujemy.
Paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy odłożoną kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Ugotowany chowder nakładamy do miseczki, na wierzch kładziemy porcję kukurydzy z papryką.
@tiptopchef Lekki i pyszny, lekko słodkawy i aromatyczny, doskonały na każdą porę roku😀 #bonduelle #warzywneinspiracje #chowder #chowderkukurydziany #pomyslnaobiad #szybkiobiad #szybkoismacznie #zupadnia #daniejednogarnkowe #warzywneinspiracje #gotujzBonduelle #wspolpraca ♬ CRUISING SAILOR - Fridolin Walcher