Chowder z kukurydzy

Lekki i pyszny, lekko słodkawy i aromatyczny, doskonały na każdą porę roku.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 20min
Czas całkowity 40min

Składniki

2 puszki kukurydzy Bonduelle
1 litr bulionu warzywnego
4 ziemniaki
1 cebula
200 ml mleczka z kokosowego z puszki
½ czerwonej papryki
natka pietruszki
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki papryki w proszku ostrej
½ łyżeczki papryki w proszku słodkiej
sól, pieprz

 

Przygotowanie

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki oraz papryki w proszku. Podsmażamy kilka chwil. Wlewamy bulion, gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Kukurydzę odsączamy  3-4 łyżki odkładamy.
Resztę wsypujemy do garnka, miksujemy blenderem na gładki krem. Wstawiamy ponownie na palnik, dodajemy mleczko kokosowe, kurkumę, mieszamy i zagotowujemy.
Paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy odłożoną kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Ugotowany chowder nakładamy do miseczki, na wierzch kładziemy porcję kukurydzy z papryką.