Enchilada z sałatką z bobu i pomidorów

Enchiladas to potrawa kuchni meksykańskiej – zapiekane tortille z sosem i serem. Idealne na obiad lub kolację.
Enchiladas to potrawa kuchni meksykańskiej – zapiekane tortille z sosem i serem. Idealne na obiad lub kolację.
Enchilada:
1 opakowanie Mexican Style Chicken FRoSTY •
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
4 małe placki tortilli
50 g tartej mozzarelli
4 łyżki oliwy + 1 łyżka do posmarowania naczynia do zapiekania
Sałatka:
300 g ugotowanego i obranego bobu
2 pomidory
½ awokado
½ pęczka kolendry
4 łyżki oliwy
sok wyciśnięty z połowy limonki
sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy. Wsypujemy opakowanie mieszanki Mexican Style Chicken. Smażymy przez około 10 minut, aż składniki się zrumienią. Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a kiedy zmięknie dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plastry. Smażymy przez 2 minuty, następnie dodajemy pomidory z puszki. Sos redukujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na placki tortilli nakładamy farsz. Zwijamy w rulony, a następnie przekładamy do posmarowanego oliwą naczynia. Na placki nakładamy sos, posypujemy tartym serem. Zapiekamy w 220°C przez 10-15 minut aż ser się zrumieni. W tym czasie mieszamy bób z pokrojonymi w dużą kostkę pomidorami, awokado i posiekaną kolendrą. Polewamy oliwą, sokiem z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Enchiladę podajemy z sałatką z bobu i pomidorów.
@tiptopchef Klasyka kuchni meksykańskiej, którą z powodzeniem można przygotować w domu ##smacznaiprosta#naturalniejakuciebie##bezdodatków ##f#rosta
♬ PLAYA MERENGUE - Nomad & Lola