Góralski ramen

Gotowany na wędzonce, z suszoną kapustą, jajkiem, owsem i hałuskami! Smakuje wybornie!

Poziom trudności trudne
Czas przygotowania 40min
Czas całkowity 2h

Składniki

szponder wołowy 200 g

skrzydełka z kurczaka 200g

żebra wieprzowe wędzone 300 g

marchew 100 g

pietruszka 100 g

seler 100 g

cebula 100 g

fenkuł 100 g

imbir 20 g

czosnek 20 g

grzyby suszone 50 g

liść laurowy 3 szt

ziele angielskie 8 ziaren

kolendra ziarno 10 ziaren

koper włoski ziarno 10 ziaren

cebula dymka (cała)

pieprz w ziarnach (10)

sos sojowy 100 ml

sól

 

Hałuski

starte ziemniaki 200g

4 jajka

150-200g mąki

sól i pieprz

 

Do podania

wędzony boczek (12 plastrów)

2 pieczarki

4 jajka ugotowane na półtwardo

1 łodyga selera naciowego

200 g marchwi

ugotowany w wodzie z mlekiem owies bezłuskowy (100 g)

woda 200 ml

mleko 200 ml

sól kiszona kapusta wysuszona

 

Przygotowanie

Kiszoną kapustę suszymy w dechetratorze/ suszarce do warzyw przez 12h lub piekarniku przez około 1h w 120 stopniach. (mamy ujęcia suszącej się w suszarce kapusty). Marchew, cebulę, pietruszkę, seler, fenkuł, imbir i czosnek wkładamy do naczynia żaroodpornego, na nich układamy szponder, skrzydełka, żeberka i pieczemy całość przez 20 minut w 220 stopniach. Grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, koper włoski, pieprz w ziarnach, cebulę dymkę i sos sojowy. Zalewamy zimną wodą- tak, aby przykryła składniki. Dodajemy upieczone warzywa z mięsem, dolewamy wodę, aby przykryła całość, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 48h. Na koniec przyprawiamy solą do smaku. Owies bezłuskowy gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut w wodzie z mlekiem pół na pół i odrobiną soli. Jajko gotujemy na półtwardo- wrzucamy je na wrzątek, gotujemy 6,5 minuty i po tym czasie przekładamy do wody z lodem. Przygotowujemy hałuski:

starte na tarce o małych oczkach ziemniaki mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i mąką (dodajemy jej tyle, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany). Wyciskamy około 3 cm kawałki z worka cukierniczego lub torebki foliowej z odciętym rogiem na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. W misce układamy wędzony boczek  ugotowane hałuski, seler naciowy, ugotowany owies, pokrojone w paseczki, usmażone pieczarki , ugotowane jajko, marchewkę (można zetrzeć obieraczką w cieniutkie paski lub wykorzystać julienne) i suszoną kiszoną kapustę. Zalewamy gorącym bulionem i podajemy. Uwaga na gorącą miskę!

@tiptopchef Gotowany na wędzonce, z suszoną kapustą, jajkiem, owsem i hałuskami! Smakuje wybornie 😀#góralskiramen #ramen #pogóralsku #hotelharnaś #bukowinatatrzańska #góralskieklimaty #hotelwgorach ♬ LEVEL UP - Yoo Soo Kim