Góralski ramen

Gotowany na wędzonce, z suszoną kapustą, jajkiem, owsem i hałuskami! Smakuje wybornie!
Gotowany na wędzonce, z suszoną kapustą, jajkiem, owsem i hałuskami! Smakuje wybornie!
szponder wołowy 200 g
skrzydełka z kurczaka 200g
żebra wieprzowe wędzone 300 g
marchew 100 g
pietruszka 100 g
seler 100 g
cebula 100 g
fenkuł 100 g
imbir 20 g
czosnek 20 g
grzyby suszone 50 g
liść laurowy 3 szt
ziele angielskie 8 ziaren
kolendra ziarno 10 ziaren
koper włoski ziarno 10 ziaren
cebula dymka (cała)
pieprz w ziarnach (10)
sos sojowy 100 ml
sól
Hałuski
starte ziemniaki 200g
4 jajka
150-200g mąki
sól i pieprz
Do podania
wędzony boczek (12 plastrów)
2 pieczarki
4 jajka ugotowane na półtwardo
1 łodyga selera naciowego
200 g marchwi
ugotowany w wodzie z mlekiem owies bezłuskowy (100 g)
woda 200 ml
mleko 200 ml
sól kiszona kapusta wysuszona
Kiszoną kapustę suszymy w dechetratorze/ suszarce do warzyw przez 12h lub piekarniku przez około 1h w 120 stopniach. (mamy ujęcia suszącej się w suszarce kapusty). Marchew, cebulę, pietruszkę, seler, fenkuł, imbir i czosnek wkładamy do naczynia żaroodpornego, na nich układamy szponder, skrzydełka, żeberka i pieczemy całość przez 20 minut w 220 stopniach. Grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, koper włoski, pieprz w ziarnach, cebulę dymkę i sos sojowy. Zalewamy zimną wodą- tak, aby przykryła składniki. Dodajemy upieczone warzywa z mięsem, dolewamy wodę, aby przykryła całość, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 48h. Na koniec przyprawiamy solą do smaku. Owies bezłuskowy gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut w wodzie z mlekiem pół na pół i odrobiną soli. Jajko gotujemy na półtwardo- wrzucamy je na wrzątek, gotujemy 6,5 minuty i po tym czasie przekładamy do wody z lodem. Przygotowujemy hałuski:
starte na tarce o małych oczkach ziemniaki mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i mąką (dodajemy jej tyle, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany). Wyciskamy około 3 cm kawałki z worka cukierniczego lub torebki foliowej z odciętym rogiem na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. W misce układamy wędzony boczek ugotowane hałuski, seler naciowy, ugotowany owies, pokrojone w paseczki, usmażone pieczarki , ugotowane jajko, marchewkę (można zetrzeć obieraczką w cieniutkie paski lub wykorzystać julienne) i suszoną kiszoną kapustę. Zalewamy gorącym bulionem i podajemy. Uwaga na gorącą miskę!
@tiptopchef Gotowany na wędzonce, z suszoną kapustą, jajkiem, owsem i hałuskami! Smakuje wybornie 😀#góralskiramen #ramen #pogóralsku #hotelharnaś #bukowinatatrzańska #góralskieklimaty #hotelwgorach ♬ LEVEL UP - Yoo Soo Kim