Gulasz z pieczonych warzyw z polędwiczką wieprzową lub tofu

Gulasz w dwóch wersjach na bazie aromatycznych pieczonych warzyw zasmakuje z pewnością każdemu.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 20min
Czas całkowity 50min

Składniki

2 marchewki

1 pasternak

ćwiartka selera

200 g drobnych ziemniaków

3-4 szalotki

4 ząbki czosnku

garść grzybów shiitake

1 opakowanie Fix Vegeta Natur gulasz

1 łyżka koncentratu pomidorowego

300 g polędwiczki wieprzowej

1 kostka tofu wędzonego

2 łyżki sosu sojowego

oliwa z oliwek

sól, pieprz

 

Przygotowanie

Warzywa marchew, pasternak, seler kroimy w dużą kostkę. Ziemniaki szorujemy, dzielimy na ćwiartki. Szalotkę dzielimy na połówki, czosnek obieramy z łupin. Pokrojone warzywa, ziemniaki, szalotkę oraz czosnek przekładamy na blachę do zapiekania. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy przez 20 minut w 220°C aż będą ciemnozłote. Warzywa możemy również opiec na mocno rozgrzanej żeliwnej patelni. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy grzyby shiitake oraz koncentrat pomidorowy. Następnie wlewamy Fix Vegeta Natur gulasz wymieszane z 400 ml letniej wody. Polędwiczkę kroimy w plastry. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, smażymy na oliwie na złoto. Tofu kroimy w kostkę. Następnie polewamy sosem sojowym, smażymy na oliwie na złoto. Do bazy gulaszu w zależności od wybranej wersji dodajemy tofu lub mięso. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.