Kaczka pieczona w całości z sosem wiśniowo-chrzanowym

Kaczka pieczona w piekarniku jest daniem, którego przyrządzenia podejmują się nieliczni. Jak upiec kaczkę, by była idealnie soczysta w środku i przypieczona z zewnątrz? Wypróbujcie nasz przepis!

Poziom trudności trudne
Czas przygotowania 30min
Czas całkowity 2 godz

Składniki

kaczka w całości
3l wody
300g soli
sznurek wędliniarski do związania kaczki
olej rzepakowy 150 ml
6 ząbków czosnku
3 jabłka
10 g majeranku
2 gałązki świeżego rozmarynu
100g cukru
500g wiśni mrożonych
bulionetka wołowa/ bulion wołowy
200 ml czerwonego wina
słoiczek chrzanu
mąka ziemniaczana – odrobina
pół pęczka botwinki
marchew mini – 1 tacka (około 200 g)
pęczek szparagów zielonych
50g masła
sól i pieprz

Przygotowanie 

Kaczkę wsadzamy do solanki (woda wymieszana z solą) na 20 minut. Po tym czasie kaczkę wyjmujemy z solanki, osuszamy i przygotowujemy (obcinamy kuper oraz lotki).
Olej blendujemy z 6 ząbkami czosnku. Pokrojone w ćwiartki jabłka ze skórą mieszamy z majerankiem i 2 łyżkami oleju zblendowanego z czosnkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wsadzamy do środka kaczki razem z gałązką rozmarynu.
Kaczkę związujemy sznurkiem, przekładamy do nasmarowanej odrobiną oleju z czosnkiem brytfanki i smarujemy z zewnątrz pozostałym olejem z czosnkiem.
Wsadzamy do pieca z termoobiegiem najpierw na 150 st (1,5 h), a następnie na 180 st (30 min).
W międzyczasie przygotowujemy sos: cukier podgrzewamy do momentu, aż zmieni kolor na złotobrązowy. Do karmelu dodajemy wiśnie. Lekko dusimy (do momentu aż puszczą sok), następnie dodajemy bulion wołowy i czerwone wino. Redukujemy o 1/3 i dodajemy chrzan.
Gotujemy kolejne 2-3 minuty. Lekko zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną z odrobiną wody. Przygotowujemy nowalijki (możemy to robić, gdy sos nam się redukuje). Botwinkę kroimy w ćwiartki, lekko podsmażamy na odrobinie oleju, doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy gałązkę rozmarynu. Wkładamy do piekarnika na około 12 minut (180 stopni). Marchewki podsmażamy na oleju rzepakowym, odcinamy twarde końcówki szparagów i dokładamy je do marchewek. Następnie dodajemy odrobinę wody, zaciągamy zimnym masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Po upieczeniu kaczkę rozwiązujemy, wykładamy na duży półmisek, a dookoła niej lejemy sos wiśniowo-chrzanowy i układamy nowalijki. 

@tiptopchef Idealne danie na świąteczny obiad😀#noweingenio #tefal #wiecejmiejsca #kaczkapieczona #obiad #danie @wloskaakademiakulinarna ♬ LEVEL UP - Yoo Soo Kim