Kolorowe naleśniki

Barwione burakiem, szpinakiem i kurkumą – smakują wybornie i wyglądają bardzo efektownie, czego chcieć więcej ?
Barwione burakiem, szpinakiem i kurkumą – smakują wybornie i wyglądają bardzo efektownie, czego chcieć więcej ?
szklanka mąki pszennej
szklanka mleka
2 jajka
200 ml wody gazowanej
masło klarowane lub olej do smażenia
2 łyżki soku z buraka
mała łyżeczka kurkumy
1/4 szklanki mrożonego szpinaku lub garść świeżego
200 g białego sera
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki cukru wanilinowego
do podania: syrop z agawy/miód/dżem/owoce.
Łączymy mąkę i mleko. Dodajemy jajka, wodę i olej. Składniki ciasta mieszamy mikserem lub ubijaczką. Ciasto powinno być gładkie i mieć płynną konsystencję. Odmierzamy szklankę ciasta do której dodajemy sok z buraka. Mieszamy. Do kolejnej szklanki ciasta dodajemy kurkumę. Mieszamy. Pozostałe ciasto miksujemy z rozmrożonym lub świeżym szpinakiem. Patelnię smarujemy niewielką ilością tłuszczu, rozgrzewamy. Nalewamy porcję ciasta i szybko rozprowadzamy po powierzchni patelni. Przekładamy na drugą stronę. Ser mieszamy ze śmietaną i cukrem. Ugniatamy widelcem. Naleśniki smarujemy serem i zwijamy tak, jak lubicie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
@tiptopchef Zobacz, jak sprawić dzieciom frajdę w dniu ich święta i przygotować naleśniki w różnych kolorach! 😍#naleśniki #daniedladzieci #tefal #tefalingenio #maksimummozliwosci #dziendziecka #pomyslnaobiad ♬ BOLD AND BEAUTIFUL - TJ Carter