Kolorowe naleśniki

Barwione burakiem, szpinakiem i kurkumą – smakują wybornie i wyglądają bardzo efektownie, czego chcieć więcej ?

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 30min

Składniki

szklanka mąki pszennej

szklanka mleka

2 jajka

200 ml wody gazowanej

masło klarowane lub olej do smażenia

2 łyżki soku z buraka

mała łyżeczka kurkumy

1/4 szklanki mrożonego szpinaku lub garść świeżego

200 g białego sera

2 łyżki śmietany 18%

2 łyżeczki cukru wanilinowego

do podania: syrop z agawy/miód/dżem/owoce.

 

 

Przygotowanie

Łączymy mąkę i mleko. Dodajemy jajka, wodę i olej. Składniki ciasta mieszamy mikserem lub ubijaczką. Ciasto powinno być gładkie i mieć płynną konsystencję. Odmierzamy szklankę ciasta do której dodajemy sok z buraka. Mieszamy. Do kolejnej szklanki ciasta dodajemy kurkumę. Mieszamy. Pozostałe ciasto miksujemy z rozmrożonym lub świeżym szpinakiem. Patelnię smarujemy niewielką ilością tłuszczu, rozgrzewamy. Nalewamy porcję ciasta i szybko rozprowadzamy po powierzchni patelni. Przekładamy na drugą stronę. Ser mieszamy ze śmietaną i cukrem. Ugniatamy widelcem. Naleśniki smarujemy serem i zwijamy tak, jak lubicie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

@tiptopchef Zobacz, jak sprawić dzieciom frajdę w dniu ich święta i przygotować naleśniki w różnych kolorach! 😍#naleśniki #daniedladzieci #tefal #tefalingenio #maksimummozliwosci #dziendziecka #pomyslnaobiad ♬ BOLD AND BEAUTIFUL - TJ Carter