Kolorowe spaghetti warzywne z sosem pomidorowym

Warzywny makaron to jeden z gorętszych kulinarnych trendów tego roku. Jeśli jeszcze do tej pory nie wyczarowaliście go w swojej kuchni czas nadrobić te zaległości.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 30min
Czas całkowity 30min

Składniki

cukinia – 2 średnie sztuki

marchewka -2 duże sztuki

ząbek czosnku

pomidorki koktajlowe – ok. 20 szt

groszek – 1 szklanka (może być mrożony)

oliwa – 3 łyżki

masło – 1 łyżeczka

parmezan – świeżo tarty, ok 4 łyżek

sól, pieprz – do smaku

 

Przygotowanie

Za pomocą spiralizera robimy makaron z marchewki (spaghetti) oraz makaron z cukinii (sprężynki). W naczyniu – brytfannie, rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony czosnek, a następnie groszek. Przesmażamy. Gdy groszek będzie miękki, dodajemy przygotowany wcześniej makaron z marchewki, a następnie cząstki pomidorów. Krótko przesmażamy. Dodajemy makaron z cukinii. Przesmażamy jeszcze chwilę – warzywa mają pozostać jędrne i lekko chrupiące. Mieszamy, przyprawiamy do smaku, przekładamy na talerze. Wierzch ozdabiamy tartym parmezanem.