Korzenny dżem błyskawiczny

Gdy za oknem zima, wyczaruj w kuchni lato w słoiku.
Gdy za oknem zima, wyczaruj w kuchni lato w słoiku.
owoce, które masz akurat w domu:
morele, brzoskwinie, śliwki, nektarynki, jabłka – najlepiej te przejrzałe, bardzo już miękkie
cukier w stosunku ok. 1:4 do wagi owoców
1 pomarańcza – skórka starta i wyciśnięty sok
kilka goździków,
laska cynamonu
pieczywo
Owoce kroimy na ósemki, dodajemy cukier, skórkę i sok z pomarańczy. Mieszamy i układamy w płaskim naczyniu do zapiekania. Dodajemy przyprawy korzenne.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy, aż owoce staną się zupełnie miękkie, a nadmiar soku wyparuje. Gorący dżem – prosto z piekarnika przekładamy do czystych słoiczków. Zakręcamy szczelnie, odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
@tiptopchef W kalendarzu jesień, za oknem zima, a w naszej kuchni lato w słoiku😀 #Electrolux #ElectroluxPL #GotowanieBezMarnowania #LessWaste #dżem #wspolpraca #latowsloiku ♬ Food - Fresh and Delicious - MuraMusicStudio