Korzenny dżem błyskawiczny

Gdy za oknem zima, wyczaruj w kuchni lato w słoiku.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 30 min.
Czas całkowity 1,5 godz.

Składniki

owoce, które masz akurat w domu:
morele, brzoskwinie, śliwki, nektarynki, jabłka – najlepiej te przejrzałe, bardzo już miękkie
cukier w stosunku ok. 1:4 do wagi owoców
1 pomarańcza – skórka starta i wyciśnięty sok
kilka goździków,
laska cynamonu
pieczywo

Przygotowanie

Owoce kroimy na ósemki, dodajemy cukier, skórkę i sok z pomarańczy. Mieszamy i układamy w płaskim naczyniu do zapiekania. Dodajemy przyprawy korzenne.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy, aż owoce staną się zupełnie miękkie, a nadmiar soku wyparuje. Gorący dżem – prosto z piekarnika przekładamy do czystych słoiczków. Zakręcamy szczelnie, odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.