Krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw to jedna z lepszych kremowych zup warzywnych. Przepis jest wyjątkowo prosty a sama zupa niezwykle zdrowa, aksamitna i przyjemna dla oka.
Zupa krem z białych warzyw to jedna z lepszych kremowych zup warzywnych. Przepis jest wyjątkowo prosty a sama zupa niezwykle zdrowa, aksamitna i przyjemna dla oka.
pół kalafiora lub jeden mały
3 ziemniaki
3 pietruszki
1 mała cebula
pół szklanki soku z ogórków
2 ząbki czosnku
1,5 l bulionu warzywnego lub wody
pół szklanki soku z ogórków
2 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy. Obieramy ze skórki. Obierki zostawiamy na później. Kalafior i pietruszkę myjemy. Pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Odcinamy małe różyczki kalafiora, kroimy też na małe kawałki łodygę. Cebulę i czosnek siekamy. Wrzucamy do garnka / na patelnię na łyżkę rozgrzanej oliwy najpierw cebulę, podsmażamy kilka minut, następnie czosnek, po minucie dodajemy warzywa. Smażymy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy sok z ogórków, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Miksujemy blenderem. Obierki z ziemniaków kroimy w cienkie paski. Smażymy na mocno rozgrzanej oliwie, aż będą w kolorze złotym. Siekamy natkę pietruszki. Zupę wlewamy do talerzy, dodajemy garść chipsów ze skórki ziemniaków i natkę.
@tiptopchef Kremowa i aksamitna zupa z białych warzyw, to gwarancja udanego obiadu!😀#noweingenio #zupakrem #kremzwarzyw #wiecejmiejsca #tefal #maksimummozliwosci ♬ ALMOST HOME - Mad Adix, Marc Steinmeier