Krewetki z czerwonym curry

Wielbiciele kuchni orientalnej z całą pewnością będą zachwyceni, a może i znajdą się jej nowi smakosze!
Wielbiciele kuchni orientalnej z całą pewnością będą zachwyceni, a może i znajdą się jej nowi smakosze!
250g krewetek bez pancerza
1/2 bakłażana
1 czubata łyżka czerwonej pasty curry TaoTao
2 łyżki sosu rybnego TaoTao
1 puszka mleczka kokosowego TaoTao
1 łyżka oleju roślinnego
1/2 łyżeczki cukru opcjonalnie kilka liści kolendry
sól
125 g makaronu chińskiego lub ryżowego TaoTao
W garnku rozgrzewamy olej i na małym ogniu krótko smażymy czerwone curry. Dodajemy 1/4 mleczka kokosowego TaoTao i podsmażamy około 1 minuty aż uwolni się jego zapach. Po tym czasie dodajemy bakłażana obranego i pokrojonego w około 2 cm kostkę oraz dolewamy resztę mleczka kokosowego TaoTao. Kiedy bakłażan będzie miękki (po około 3-4 min), dodajemy odrobinę soli do smaku, sos rybny TaoTao, krewetki, cukier i liście świeżej kolendry. Całość gotujemy około 4-5 minut na małym ogniu. Dodajemy wcześniej namoczony makaron chińskim TaoTao – powstaje pyszne danie jednogarnkowe. Posypujemy świeżą kolendrą i podajemy.
@tiptopchef Wielbiciele kuchni orientalnej z całą pewnością będą zachwyceni, a może i znajdą się jej nowi smakosze!#taotao #krewetki #curry #czerwonecurry #szybkiedanie @wloskaakademiakulinarna ♬ PLAYA MERENGUE - Nomad & Lola