Krewetki z czerwonym curry

Wielbiciele kuchni orientalnej z całą pewnością będą zachwyceni, a może i znajdą się jej nowi smakosze!

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 25min

Składniki

250g krewetek bez pancerza

1/2 bakłażana

1 czubata łyżka czerwonej pasty curry TaoTao

2 łyżki sosu rybnego TaoTao

1 puszka mleczka kokosowego TaoTao

1 łyżka oleju roślinnego

1/2 łyżeczki cukru opcjonalnie kilka liści kolendry

sól

125 g makaronu chińskiego lub ryżowego TaoTao

 

Przygotowanie

W garnku rozgrzewamy olej i na małym ogniu krótko smażymy czerwone curry. Dodajemy 1/4 mleczka kokosowego TaoTao i podsmażamy około 1 minuty aż uwolni się jego zapach. Po tym czasie dodajemy bakłażana obranego i pokrojonego w około 2 cm kostkę oraz dolewamy resztę mleczka kokosowego TaoTao. Kiedy bakłażan będzie miękki (po około 3-4 min), dodajemy odrobinę soli do smaku, sos rybny TaoTao, krewetki, cukier i liście świeżej kolendry. Całość gotujemy około 4-5 minut na małym ogniu. Dodajemy wcześniej namoczony makaron chińskim TaoTao – powstaje pyszne danie jednogarnkowe. Posypujemy świeżą kolendrą i podajemy.

@tiptopchef Wielbiciele kuchni orientalnej z całą pewnością będą zachwyceni, a może i znajdą się jej nowi smakosze!#taotao #krewetki #curry #czerwonecurry #szybkiedanie @wloskaakademiakulinarna ♬ PLAYA MERENGUE - Nomad & Lola