Kurczak/bakłażan w sosie włoskim z mozzarellą

Jeden sos, dwie możliwości podania. Wybierzcie najlepszą dla siebie.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 10min
Czas całkowity 40min

Składniki i sposób przygotowania

400 g piersi z kurczaka
2 kulki mozzarelli (ok. 200 g)
50 ml śmietanki
50 ml passaty Podravka

Piersi z kurczaka kroimy na kotlety o grubości około 1 cm. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy kotlety przez kilka minut z każdej strony. Zawartość opakowania mieszamy ze śmietanką i 200 ml wody. Dodajemy do kurczaka i gotujemy na małym ogniu przez 8 minut.
Mozzarellę kroimy w plastry i układamy po jednym plastrze na każdym kawałku kurczaka.
Przykrywamy i dusimy przez minutę.

2 bakłażany
2 kulki mozzarelli (ok. 200 g)
50 ml śmietanki
1 pomidor
2 ząbki czosnku

Bakłażany dzielimy na połówki i wydrążamy. Zawartość opakowania mieszamy z 200 ml wody i śmietanki. Do miąższu z bakłażanów dodajemy drobno pokrojonego pomidora, czosnek i połowę przygotowanego sosu. Przygotowaną masą wypełniamy bakłażany.
Układamy w naczyniu do pieczenia, na wierzchu układamy plastry mozzarelli, zalewamy pozostałą mieszanką sosu. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni.