Kurczak pieczony w całości

Tak przygotowany i podany kurczak ozdobi każdy stół. Idealny na niedzielny lub świąteczny obiad.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 20min
Czas całkowity 70min

Składniki

kurczak z wolnego wybiegu Kraina Mięs Nature

50 g świeżego tymianku Vital Fresh

200 g masła Mleczna Dolina

oliwa z oliwek goBio

4 ząbki czosnku

2 duże bakłażany

100 g świeżej kolendry Vital Fresh

400 g marchewek

1 granat

1 cytryna

20g cukru brązowego

20 ml oleju rzepakowego

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie

Tuszkę kurczaka z wolnego wybiegu Kraina Mięs Nature wkładamy do dużego naczynia z bardzo zimną wodą. W międzyczasie mieszamy masło Mleczna Dolina z posiekanym świeżym tymiankiem Vital Fresh i połową posiekanego czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana lekko nakłuwamy widelcem i wsadzamy do pieca rozgrzanego do 180 st C bezpośrednio na kratkę na około 15-20 min – aż się upiecze do miękkości. Kurczaka osuszamy, nacieramy startą skórką z cytryny, a pod skórę na piersi i udach wkładamy masło Mleczna Dolina z ziołami. Do środka kurczaka wkładamy lekko nakłutą cytrynę w całości. Związujemy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st C na 30 min, a następnie po 30 minutach zwiększamy temperaturę do 175 st C i pieczemy jeszcze 15-20 min, aż kurczak będzie złocisty. Bakłażany wyjmujemy z piekarnika, a po ostudzeniu obieramy ze skóry i siekamy cały miąższ, do którego dodajemy drobno posiekany pozostały czosnek i posiekaną świeżą kolendrę Vital Fresh oraz oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone zblanszowane marchewki wrzucamy na patelnię z dodatkiem oleju rzepakowego. Po zrumienieniu dodajemy odrobinę cukru brązowego oraz masła z tymiankiem. Na talerz nakładamy kawior z bakłażana, skarmelizowane marchewki, granat, polewamy oliwą z oliwek goBio i na środku układamy gotowego złocistego kurczaka.