Marynowane mini patisony i mini cukinie

Marynowane warzywa to idealna propozycja na zimę. Zamknij smaki lata w słoikach i wracaj do nich, ilekroć masz ochotę!

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 40 minut
Czas całkowity 60 minut

Składniki

pół kg mini cukinii

pół kg mini patisonów

1 ząbek czosnku

koper

kilka ziaren pieprzu czarnego Kotanyi

ziele angielskie Kotanyi

kilka ziaren gorczycy Kotanyi

liść laurowy Kotanyi

5-6 słoików 0,5l

 

zalewa:

3 szklanki wody

1 szklanka octu

4 łyżki cukru

1 łyżka soli – Kotanyi Sól z Kopalni Soli Wieliczka

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty zagotowujemy. Przyprawy układamy estetycznie w słoikach. Dla dekoracji można uzupełnić je papryczkami. Warzywa paukładać w słoikach. Zalać zalewą i pasteryzować 10 min.

 

 

@tiptopchef Marynowane warzywa to idealna propozycja na zimę. Zamknij smaki lata w słoikach i wracaj do nich, ilekroć masz ochotę! #marynowanewarzywa #kotanyi #przyprawy ♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series