Maślane paluszki serowe

Przepis na idealną imprezową przekąskę – chrupiące maślane ciasto z dodatkiem długodojrzewającego sera Dziugas

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 10 min
Czas całkowity 30 min

Składniki

mąka pszenna – 2 szklanki
woda – ½ szklanki
oliwa – 2 łyżki
masło – 3 łyżki, miękkie
duża szczypta soli
1 łyżeczka drożdży instant
ser Dziugas – 25 g, tarty

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i przez ok. 5 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto przenosimy na stolnicę, wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Tniemy ciasto (np. kółkiem do pizzy) na szerokość ok. 1 cm.
Przenosimy na blaszkę, pieczemy w temperaturze 200 stopni do zarumienienia.

 

@tiptopchef Dziś przepis na idealną imprezową przekąskę - chrupiące maślane ciasto z dodatkiem długodojrzewającego sera Dziugas☺️#przekąska #dziugas #serdziugas #wspolpraca #reklama #paluszkiserowe ♬ LEVEL UP - Yoo Soo Kim