Mumie z ciasta francuskiego

Zobaczcie jak zrobić naprawdę strrrraszną przekąskę na Halloween 😉

Poziom trudności łatwy
Czas przygotowania 40min
Czas całkowity 45min

Składniki

opakowanie ciasta francuskiego
owoce np. brzoskwinie (3 szt), maliny (1/2 szklanki) – mogą być mrożone
2 łyżki cukru
jajko
cukrowe oczka – do ozdoby

Przygotowanie

Owoce obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnuszka wraz z cukrem. Gotujemy, aż owoce będą miękkie, a większość płynu odparuje. Miksujemy na gładki mus. Studzimy.
Przygotowujemy schłodzony arkusz ciasta francuskiego. Połowę ciasta kroimy na cienkie paski.
Ciasto układamy na blaszce do pieczenia.
Łyżeczką nakładamy porcje dżemu na ciasto, wolne brzegi smarujemy roztrzepany jajkiem. Na wierzchu układamy nieregularnie paski ciasta, tak by przykryły prawie cały dżem (pamiętając jednak o pozostawieniu miejsca na oczka).
Nożem wycinamy kształt ciasteczka – mumii.
Wierzch smarujemy jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, pieczemy ok. 15 minut.