Omlet z grzybami shiitake i sosem sojowym

Omlet w wersji azjatyckiej posmakuje wszystkim miłośnikom orientalnych smaków.
Omlet w wersji azjatyckiej posmakuje wszystkim miłośnikom orientalnych smaków.
1 szalotka
6 jajek
25 g grzybów shitake TaoTao
1 ząbek czosnku
5 ml sosu sojowego TaoTao
10 ml sosu Teriyaki TaoTao
30 ml słodko-pikantnego sosu chili TaoTao (lub sosu Sriracha TaoTao dla wielbicieli ostrzejszych smaków)
15 g cukinii żółtej
15 g cukinii zielonej
15 g selera naciowego
5 pomidorków koktajlowych
2 duże garście młodego szpinaku
pieprz
masło klarowane
ew. świeża tajska bazylia do dekoracji
Przygotowujemy grzyby shiitake TaoTao: czyścimy je i moczymy w ciepłej wodzie przez co najmniej 30 minut. Zmiękczone grzyby gotujemy we wrzącej wodzie przez około 10 minut, następnie odsączamy. Siekamy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i około 3-4 minuty smażymy na nim pokrojone w drobną kostkę cukinie oraz seler naciowy (warzywa muszą pozostać chrupkie i nie być przyrumienione). Dodajemy drobno posiekaną szalotkę i czosnek w cienkich plasterkach. Po około minucie dodajemy przekrojone wzdłuż pomidorki koktajlowe oraz młody szpinak i całość smażymy około minutę. Dodajemy grzyby shiitake TaoTao, sos sojowy TaoTao, sos Teriyaki TaoTao, słodko-pikantny sos chili TaoTao (można go zastąpić sosem Sriracha TaoTao) i powoli gotujemy do odparowania płynu na patelni. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą oraz pieprzem i roztrzepujemy. Następnie łączymy je z podsmażonymi grzybami shiitake TaoTao i warzywami. Na patelni rozgrzewamy trochę masła klarowanego i smażymy jak omlet. Gotowy omlet przekładamy na talerz, polewamy odrobiną słodko-pikantnego sosu chili TaoTao (lub sosu Sriracha TaoTao), ozdabiamy świeżą tajską bazylią (opcjonalnie) i posypujemy czarnym pieprzem. Smacznego!
@tiptopchef Omlet w wersji azjatyckiej? Czemu nie!😀#omlet #tajskiejedzenie #taotao #pysznyobiad @Wloska Akademia Kulinarna ♬ SOLD OUT - Devin Kennedy