Pierogi z dziczyzną

Wyjątkowy smak dziczyzny zamknięty w idealnym cieście. Koniecznie spróbujcie!

Poziom trudności trudne
Czas przygotowania 60min
Czas całkowity 2h

Składniki

Ciasto na pierogi:
mąka semolina 250 g
mąka pszenna 250 g
żółtka 400 g
oliwa z oliwek 10 g
białko 100 g
sól do smaku
10 g czarnego barwnika do ciasta – sepia
Dziczyzna do farszu:
200 g karkówki z dzika
olej do smażenia
4 ziarna jałowca
4 ziela ang
2 liście laurowe
gałązka tymianku i rozmarynu
2 ząbki czosnku
200 ml czerwonego wina
200 ml wody
szczypta soli
200 g cebuli
100 g marchewki
100 g pietruszki
100 g selera
Farsz:
duszony karczek z dzika 200 g
cebula 50 g
4 łodygi selera naciowego
50 g fenkuła
2 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego tymianku
gałązka świeżego rozmarynu
10 g natki pietruszki
10 g musztardy francuskiej
olej do smażenia
sól i pieprz
Okrasa z buraka:
300 g buraka chioggia
papryka mielona słodka lub wędzona do smaku
sól
olej rzepakowy do smażenia
liście sałaty rzymskiej do dekoracji

Przygotowanie

Przygotowujemy dziczyznę: mięso doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju w rondlu, dodajemy przyprawy, zioła i pokrojone warzywa, chwilę razem przesmażamy i całość zalewamy winem i wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości przez około 2h. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wyrabiamy je ręcznie lub w misie robota, do której wkładamy kolejno mąki, żółtka i białka, sól i oliwę z oliwek. Do ¼ wyrobionego ciasta dodajemy sepię i wyrabiamy aż będzie miało jednolity czarny kolor. Obtaczamy obydwa ciasta w mące i odkładamy je, żeby odleżały 30 minut. Przygotowujemy farsz: kroimy dziczyznę i warzywa w drobniutką kostkę, dodajemy oraz przyprawy i wszystko razem przesmażamy około 5 minut. Po przestudzeniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość mieszamy. Przygotowujemy okrasę z buraka: buraka obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy do przyrumienienia, dodajemy do smaku mieloną paprykę słodką lub wędzoną oraz sól i smażymy do miękkości. Wałkujemy ciasta ręcznie lub za pomocą wałkowarki, następnie wycinamy z czarnego ciasta małe kółeczka, które naklejamy na jasne ciasto i całość jeszcze raz wałkujemy. Wycinamy z ciasta kwadraty o boku około 9cm, nakładamy na każdy z nich 20 g farszu i zaklejamy brzegi ciasta, aby powstał trójkąt. Wrzucamy je na osolony wrzątek i wyjmujemy od razu po wypłynięciu. Serwujemy polane okrasą z buraka na talerzu udekorowanym sałatą rzymską lub świeżymi ziołami.
@tiptopchef A może macie ochotę na wyjątkowe pierogi z widokiem na góry? #pierogi #dziczyzna #pierogizmiesem #hotelharnaś #tatry #hotelwgorach ♬ LEVEL UP - Yoo Soo Kim