Sałatka z pianką serową

Pianka serowa uatrakcyjni swoim wyglądem i samkim wiele dań.
Pianka serowa uatrakcyjni swoim wyglądem i samkim wiele dań.
Pianka:
300 ml mleka 3.2%
100 g sera Dziugas 12-miesięcznego
Sałatka:
½ brokuła
80 g młodej marchwi
6 brukselek
odrobina cukru 2
50 ml oleju rzepakowego
50 g płatków migdałów
20 g ziaren słonecznika
sól i pieprz
Sałatka: Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i pestki słonecznika (po kolei, najpierw jedne, potem drugie). Blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru brokuła, marchew i brukselki (każdy rodzaj warzywa osobno). Przekładamy je do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Zblanszowane warzywa „tostujemy” na patelni z odrobiną oleju do przyrumienienia (brukselkę należy po zblanszowaniu przekroić na pół). Odsączmya je na ręczniku papierowym. Warzywa solimy i oprószamy pieprzem. Wykładamy je na talerz i obsypujemy płatkami migdałów oraz ziarnami słonecznika.
Pianka: Kroimy ser Dziugas 12-misięczny w małe kawałki. Wlewamy 300 ml mleka do rondla, wrzucamy do niego ser Dziugas pokrojony w małe kawałki i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu przez około 10 min. Następnie odcedzamy mleko przez sitko. Ciepłe mleko zaczynamy napowietrzać ręcznym blenderem do powstania pianki na wierzchu mleka. Taką piankę nakładamy na sałatkę.
@tiptopchef Dziś mamy dla Was bardzo ciekawą serową propozycję😁##piankaserowa ##kulinarneinspiracje ##przepisztiktoka @wloskaakademiakulinarna
♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series