Sałatka z pianką serową

Pianka serowa uatrakcyjni swoim wyglądem i samkim wiele dań.

Składniki

Pianka:

300 ml mleka 3.2%

100 g sera Dziugas 12-miesięcznego

 

Sałatka:

½ brokuła

80 g młodej marchwi

6 brukselek

odrobina cukru 2

50 ml oleju rzepakowego

50 g płatków migdałów

20 g ziaren słonecznika

sól i pieprz

 

Przygotowanie

Sałatka: Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i pestki słonecznika (po kolei, najpierw jedne, potem drugie). Blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru brokuła, marchew i brukselki (każdy rodzaj warzywa osobno). Przekładamy je do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Zblanszowane warzywa „tostujemy” na patelni z odrobiną oleju do przyrumienienia (brukselkę należy po zblanszowaniu przekroić na pół). Odsączmya je na ręczniku papierowym. Warzywa solimy i oprószamy pieprzem. Wykładamy je na talerz i obsypujemy płatkami migdałów oraz ziarnami słonecznika.

 

Pianka: Kroimy ser Dziugas 12-misięczny w małe kawałki. Wlewamy 300 ml mleka do rondla, wrzucamy do niego ser Dziugas pokrojony w małe kawałki i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu przez około 10 min. Następnie odcedzamy mleko przez sitko. Ciepłe mleko zaczynamy napowietrzać ręcznym blenderem do powstania pianki na wierzchu mleka. Taką piankę nakładamy na sałatkę.

@tiptopchef

Dziś mamy dla Was bardzo ciekawą serową propozycję😁##piankaserowa ##kulinarneinspiracje ##przepisztiktoka @wloskaakademiakulinarna

♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series