Schab z warzywami

Smaczny, miękki i rozpływający się w ustach schab z kolorowymi warzywami.

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 60min
Czas całkowity 24h

Składniki

puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle

1 opakowanie fasolki szparagowej Bonduelle mrożonej

1 puszka młodej marchewki ekstra drobnej Bonduelle

1 puszka buraczków Bonduelle

sól, pieprz

2 łyżki oliwy

1 kg schabu bez kości

przyprawy do schabu:

4 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej

½ łyżeczki papryki w proszku ostrej

1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania

Wszystkie przyprawy, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze sobą. Schab nacieramy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy schab z lodówki, wkładamy do naczynia do zapiekania z przykryciem lub do rękawa piekarniczego. Pieczemy pod przykryciem 60 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 10 – 15 minut, aby wierzch się zarumienił. Rozmrożoną fasolkę wsypujemy do garnka i gotujemy. Warzywa z puszki odsączamy wsypujemy do miski.  Do warzyw dodajemy ugotowaną fasolkę. Doprawiamy solą i pieprzem, oraz łyżką oliwy, mieszamy, wykładamy na talerz.Upieczony schab kroimy w plastry, kładziemy na mieszance warzyw.