Spaghetti à la carbonara

Spaghetti Carbonara to jedna z najsłynniejszych włoskich past, która zawojowała stoły na całym świecie.
Spaghetti Carbonara to jedna z najsłynniejszych włoskich past, która zawojowała stoły na całym świecie.
250 g makaronu (najlepiej spaghettoni lub rigatoni)
120 g guanciale (podgardla wieprzowego)
100 g sera Pecorino Romano
3 żółtka
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach (większość wykorzystamy do sosu, odrobinę zostawiamy do posypania dania przed podaniem).
Kroimy guanciale na paski 1,5 cm x 1 cm (wcześniej należy odkroić skórę). Przekładamy pokrojone guanciale na zimną patelnię i włączamy mały ogień. Podsmażamy do momentu aż z guanciale wytopi się cały tłuszcz, potrwa to około 10-15 minut. Zdejmujemy z patelni, kiedy będzie chrupiące i przekładamy na ręcznik papierowy. Tłuszcz zostawiamy na patelni. Do miski wbijamy żółtka i mieszamy je. Dodajemy czarny pieprz i starty ser. Mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę tłuszczu z guanciale.
Makaron gotujemy al dente. Następnie odcedzamy go i przekładamy na patelnię, na której smażyliśmy guanciale. Dolewamy chochlę wody, w której gotowaliśmy makaron. Mieszamy. Następnie przekładamy makaron do miski, dodajemy masę jajeczno-serową, mieszamy, ew. dodajemy jeszcze odrobinę wody, w której gotowaliśmy makaron. Dodajemy połowę guanciale. Mieszamy. Przekładamy makaron z sosem na talerz. Na wierzchu układamy kawałki guanciale i posypujemy pozostałym serem. Serwujemy od razu.
@tiptopchef Dziś Światowy Dzień Makaronu! Świetny pretekst, aby przygotować włoską carbonarę 😃@wloskaakademiakulinarna ##carbonara ##worldpastaday ##obiadw15minut
♬ PLAYA MERENGUE - Nomad & Lola