Spring rolls z tofu i warzywami

Spring rolls w takiej wersji to lekkie, kolorowe i odżywcze danie.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 20min
Czas całkowity 30min

Składniki

 

Składniki na spring rollsy:
½ łyżki sosu sojowego TaoTao
1 łyżka sosu rybnego TaoTao
1 łyżeczka oleju sezamowego TaoTao
2 łyżki świeżego szczypiorku
10 sztuk papieru ryżowego TaoTao marchewka (obrana)
1 ogórek (obrany)
2 łodygi selera naciowego
1 kostka naturalnego tofu
80 g makaronu chińskiego TaoTao (waga przed namoczeniem)
pół doniczki świeżej kolendry
Składniki na dip orzechowy:
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki orzeszków niesolonych (posiekanych)
1 łyżeczka oleju
2 łyżki wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu rybnego TaoTao
sok z ½ limonki
¼ posiekanej świeżej papryczki chilli
1 łyżka świeżego szczypiorku

 

Sposób przygotowania

 

Przygotowujemy marynatę: w miseczce łączymy sos sojowy TaoTao, sos rybny TaoTao, olej sezamowy TaoTao i drobno posiekany szczypiorek – całość mieszamy. Przygotowujemy papier ryżowy TaoTao – namaczamy go w wodzie o temperaturze pokojowej przez około 30 sekund i wykładamy na deskę. Na jego środku układamy kilka pokrojonych w cienkie słupki warzyw (marchewka, ogórek, seler naciowy), kilka pokrojonych w cienkie słupki kawałków tofu oraz około 2 łyżeczki wcześniej przygotowanego i pokrojonego makaronu chińskiego TaoTao (zalewamy go wrzątkiem, zostawiamy pod przykryciem na 3 minuty, a po tym czasie odcedzamy i kroimy). Na wierzchu układamy listki świeżej kolendry i smarujemy całość marynatą za pomocą pędzelka. Następnie zwijamy spring rollsy ciasno w rulon i kroimy na pół. Odcinamy końce, by brzegi były równe. Przygotowujemy dip orzechowy: w miseczce łączymy ze sobą masło orzechowe, posiekane orzeszki ziemne, miód, olej, sok z limonki, wodę, szczypiorek, sos rybny TaoTao i posiekaną papryczkę chili. Spring rollsy podajemy z dipem  orzechowym (możemy go zastąpić słodko-pikantnym sosem chili TaoTao). Smacznego!

@tiptopchef Spring rolls w takiej wersji to lekkie, kolorowe i odżywcze danie😀#springrolls #tofu #taotao #pomyslnaobiad #pysznedanie @Wloska Akademia Kulinarna ♬ SOLD OUT - Devin Kennedy