Szakszuka z ajvarem

Jeden z pyszniejszych pomysłów na zdrowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty, a shakshuka smaczna i efektowna

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 20min

Składniki

1 papryka

½ cebuli

1 ząbek czosnku

1 mała cukinia

½ l. passaty pomidorowej

3 łyżki ajvaru

do podania:

natka,

świeża kolendra,

sól,

pieprz,

szczypta mielonego kuminu

oliwa

3 jajka opcjonalnie: szczypta cukru, chili…

 

Przygotowanie

Na oliwie, na patelni przesmażamy cebulę, czosnek, pokrojoną paprykę i cukinię.  Dodajemy kumin. Zalewamy passatą pomidorową i gotujemy kilka minut. Dodajemy 2 łyżki Ajvaru, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku (np. chili). Do dania wbijamy jajka, przykrywamy przykrywką i gotujemy, aż białko się zetnie. Na wierzch dodajemy pozostałą łyżkę Ajvaru, posypujemy świeżymi ziołami. Podajemy z pieczywem.

@tiptopchef Jeden z pyszniejszych pomysłów na zdrowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty, a shakshuka smaczna i efektowna😀#szakszuka #pomyslnasniadanie #ajvar #podravka #pysznesniadanie ♬ Sunroof - Nicky Youre