Szarlotka w amerykańskim stylu

Chyba nie ma wypieku, który kojarzyłby się bardziej ze Stanami Zjednoczonymi. “Apple pie” znamy wszyscy choćby z licznych amerykańskich filmów.

Poziom trudności średnie
Czas przygotowania 20min
Czas całkowity 60 minut

Składniki

ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

jajko

4 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli

180 g masła

3 łyżki zimnego mleka

 

nadzienie

6 jabłek  jabłka

1 łyżka soku z cytryny 1 łyz

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżka masła

1/4 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka mąki ziemniaczana

jajko – do posmarowania wierzchu

 

Przygotowanie

Do miski robota wsypujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy pokrojone w małą kostkę zimne masło. Mieszamy mieszadłami robota. Dodajemy jajko oraz mleko. Mieszamy. Gotowe ciasto wyciągamy z misy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i cukier, dodajemy jabłka, sok z cytryny oraz cynamon. Smażymy kilka minut, aż owoce lekko zmiękną (nadal muszą jednak pozostać jędrne). Studzimy, następnie łączymy z mąką ziemniaczaną. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Jedną porcją wykładamy dno i boki foremki do pieczenia. Układamy owoce. Drugą częścią ciasta przykrywamy wierzch. W cieście na wierzchu robimy otwór (np. nożem, aby para wodna z jabłek miała którędy ulecieć). Sklejamy brzegi ciasta. Jeśli zostały nam jakieś skrawki ciasta – możemy je powycinać na kształt np. listków i ozdobić nimi wierzch placka. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wybieramy gotowy program na piekarniku – program do pieczenia ciasta z owocami.