Szpinakowa roladka z łososiem

Superszybka, pyszna i efektowna przekąska na każdą okazję.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 30min

Składniki

400 g mrożonego szpinaku w liściach Bonduelle
200 g mrożonego groszku zielonego Bonduelle
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
250 g wędzonego łososia w plastrach
250 g kremowego serka kanapkowego
3 ząbki czosnku
1 cytryna
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

 

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podsmażamy kilka minut, zdejmujemy z patelni i studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich ostudzony szpinak, żółtka i mąkę. Całość delikatnie mieszamy. Masę wykładamy równomiernie na papier do pieczenia. Pieczemy w temp. 180C przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy ciasto z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy w rulon. Studzimy. Zielony groszek gotujemy na miękko. Do kremowego serka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy sokiem z cytryny i skórką z niej otartą. Mieszamy. Ostudzone, szpinakowe ciasto smarujemy kremowym serkiem, układamy plastry łososia i posypujemy połową zielonego groszku. Zwijamy rulon, kroimy na plastry. Układamy na talerzu, podajemy z pozostałym groszkiem.