Tarta Tatin

Odwrócona tarta z jabłkami, czyli nieco inna wersja pysznej klasyki.
Odwrócona tarta z jabłkami, czyli nieco inna wersja pysznej klasyki.
200 g mąki pszennej
40 g drobnego cukru/cukru pudru
80 g masła Mleczna Dolina
1 jajko goBIO
5 jabłek odmiany Szampion lub Ligol
40 g masła 50 g cukru
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Na gorącą patelnię wrzucamy cukier i czekamy aż będzie płynny w kolorze bursztynowym. Poruszamy patelnią od czasu do czasu. Dodajemy masło Mleczna Dolina. Mieszamy. Dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy. Dusimy ok 10 minut, mieszając kilka razy. Jabła przekładamy do foremki na tartę. Ciasto kładziemy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy na placek trochę większy niż średnica tarty. Kładziemy placek na jabłkach, zdejmujemy papier. Brzegi ciasta trochę podwijamy do wewnątrz. Pieczemy w temperaturze 190 st. C. ok 30 minut. Studzimy. Foremkę z tartą nakrywamy dużym talerzem. Odwracamy foremkę, tak, żeby tarta została na talerzu. Jeżeli jabłka zostały w foremce, to przekładamy je na talerz.
@tiptopchef Odrobina szaleństwa w kuchni, czyli odwrócona tarta, którą przygotujesz w mgnieniu oka! ##tartatatin ##tartajabłkowa ##polskiejabłka @biedronka
♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz