Wegetariańska „lasagne”

Lasagne w wersji bez mięsa, której niczego nie brakuje.
Lasagne w wersji bez mięsa, której niczego nie brakuje.
Sos:
roślinne „mięso” mielone – 250 g
puszka drobnej fasolki lub soczewicy
passata pomidorowa – 0,5 l
oliwa z oliwek – 4 łyżki
cebula – 1 szt
marchewka – 1 szt
pietruszka – 1 szt
natka pietruszki
Naleśniki:
jajko – 2 szt
mleko – 2/3 szklanki (może być także roślinne)
mąka pszenna – 0,5 – 1 szklanka (w zależności od konsystencji ciasta)
olej lub masło (płynne) – 1 łyżka
sól – 1/4 łyżeczki
olej do smażenia – ok. 1 łyżka
Sos beszamelowy:
masło – 2 łyżki
mąka pszenna – 2 łyżki
mleko – ok. 1,5 szklanki (może być roślinne)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa – do smaku
ser tarty- ok. 0,5 szklanki
Farsz: Na patelni szklimy na oleju drobno posiekaną cebulę i starte warzywa. Dodajemy mielone „mięso”. Przesmażamy. Dodajemy passatę pomidorową i strączki, gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku.
Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta mieszamy, aby otrzymać lejące się, gładkie ciasto (bez grudek). Odstawiamy na 15 minut. Nieprzywierającą patelnię rozgrzewamy (możemy delikatnie natłuścić ją olejem, a następnie zebrać jego nadmiar ręcznikiem papierowym). Nakładamy chochelką do zupy porcje ciasta. Równomiernie rozprowadzamy ciasto na dnie patelni. Smażymy, aż na cieście pojawią się małe „dziurki”, a naleśnik (od spodu) lekko się zarumieni, wtedy przekładamy łopatką na drugą stronę.
Sos beszamelowy: W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko. Dokładnie łączymy, przyprawiamy i gotujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, dodajemy nieco więcej mleka. Naleśniki przekładamy ostudzonym farszem i warstwą sosu beszamelowego. Układamy w natłuszczonej brytfance. Wierzch posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 40 minut.
@tiptopchef Pełna smaku, aromatyczna i roślinna! Lasagne bez mięsa, której niczego nie brakuje 😀#lasagne #wege #bezmiesa #valdinox #pomyslnaobiad ♬ LEVEL UP - Yoo Soo Kim