Włoska zupa minestrone (z czerstwym chlebem)

Smaczna, sycąca, prosta w przygotowaniu zupa i jednocześnie świetny sposób na zagospodarowanie resztek jedzenia

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 30 min.
Czas całkowity 2 godz.

Składniki

warzywa, które masz w lodówce: np. marchew, seler, korzeń pietruszki, kawałek dyni, cukinii, papryka, cebula, czosnek, pomidory
oliwa
ulubione zioła np. tymianek
sól, pieprz
do podania: kilka kromek czerstwego chleba

 

Sposób przygotowania

Pomidory kroimy na połówki, układamy w płaskim naczyniu do zapiekania, skrapiamy oliwą. Dodajemy całe ząbki czosnku i pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 1,5 h.
Gotowe pomidory łączymy z obranymi ząbkami czosnku i miksujemy na gładki krem.
Warzywa kroimy na małą kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę, smażymy kolejno warzywa, zaczynając od tych najtwardszych. Dodajemy ulubione zioła.
Warzywa zalewamy wodą/bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy wcześniej przygotowane puree z pomidorów. Łączymy, gotujemy, doprawiamy do smaku. Na dnie miseczek rozkładamy kawałki chleba, zalewamy gorącą zupą, wierzch możemy posypać tartym parmezanem.

@tiptopchef Smaczna, sycąca, prosta w przygotowaniu zupa i jednocześnie świetny sposób na zagospodarowanie resztek jedzenia😀#Electrolux  #ElectroluxPL, #GotowanieBezMarnowania, #LessWaste #zupa #pomyslnaobiad #zupanajesien ♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series