Zupa cebulowa z grzanką serową

Cudownie smaczna zupa cebulowa z grzanką serową, to świetny pomysł na pyszny obiad.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 30min
Czas całkowity 60min

Składniki

1 kg cebuli

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

ok. 1 litr bulionu (np. wołowego)

1 łyżka brązowego cukru

gałązka świeżego tymianku

sól (sos sojowy)

pieprz

do podania:

bagietka

1 ser Camembert

1 ser Roquefort

 

Przygotowanie

Cebulę kroimy w cienkie plasterki. W dużym rondlu podgrzewamy masło z oliwą. Wkładamy cebulę oraz tymianek, dodajemy cukier i szczyptę soli. Smażymy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 30 minut, na średnim ogniu – cebula ma być miękka i lekko skarmelizowana. Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze ok. 30 min. Doprawiamy do smaku. Zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek. Przygotowujemy grzanki (np. w tosterze). Układamy je na wierzchu zupy z kawałkami sera Camembert i Roquefort. Wstawiamy pod nagrzany grill piekarnika na ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.

@tiptopchef

Prosta i jednocześnie wykwintna zupa cebulowa, którą śmiało zrobisz w domu @biedronka ##zupacebulowa ##zupa ##biedronka ##obiad

♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz