Zupa cebulowa z grzanką serową

Cudownie smaczna zupa cebulowa z grzanką serową, to świetny pomysł na pyszny obiad.
Cudownie smaczna zupa cebulowa z grzanką serową, to świetny pomysł na pyszny obiad.
1 kg cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
ok. 1 litr bulionu (np. wołowego)
1 łyżka brązowego cukru
gałązka świeżego tymianku
sól (sos sojowy)
pieprz
do podania:
bagietka
1 ser Camembert
1 ser Roquefort
Cebulę kroimy w cienkie plasterki. W dużym rondlu podgrzewamy masło z oliwą. Wkładamy cebulę oraz tymianek, dodajemy cukier i szczyptę soli. Smażymy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 30 minut, na średnim ogniu – cebula ma być miękka i lekko skarmelizowana. Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze ok. 30 min. Doprawiamy do smaku. Zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek. Przygotowujemy grzanki (np. w tosterze). Układamy je na wierzchu zupy z kawałkami sera Camembert i Roquefort. Wstawiamy pod nagrzany grill piekarnika na ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.
@tiptopchef Prosta i jednocześnie wykwintna zupa cebulowa, którą śmiało zrobisz w domu @biedronka ##zupacebulowa ##zupa ##biedronka ##obiad
♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz