Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym jest aromatyczna, lekko pikantna i słodka równocześnie, dokładnie taka jaka być powinna.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 40min
Czas całkowity 50min

Składniki

1 dynia hokkaido

1 por

2 ziemniaki

1 ząbek czosnku

1/2 szklanki mleka kokosowego

2 łyżki oliwy

1-2 szklanki wody/bulionu

1 łyżeczka curry

sos sojowy/sól – do smaku

do podania

chleb tostowy

ser Dziugas 12-miesięczny

2 łyżki masła/oliwy

 

Przygotowanie

Dynię Hokkaido i ziemniaki kroimy w kostkę, pora – w talarki. Na oliwie szklimy por i czosnek, dodajemy ziemniaki, a następnie dynię, mieszamy. Zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą/bulionem, przyprawiamy curry i gotujemy aż warzywa zmiękną. Zupę miksujemy na gładki krem, przyprawiamy do smaku sosem sojowym/solą. Z chleba pszennego odkrajamy skórki. Na środku kromki układamy kilka łyżek tartego sera Dziugas. Przykrywamy drugą kromką i smażymy na chrupko na oliwie. Zupę podajemy z ciepłymi grzankami, oprószoną swieżo tartym serem Dziugas.

@tiptopchef

Jesień to czas w którym króluje dynia, więc również u nas nie mogło jej zabraknąć😉##zupadyniowa ##serowagrzanka ##dziugas ##jesiennazupa ##pomysłnaobiad

♬ PLAYA MERENGUE - Nomad & Lola