Zupa veloute z selera

Seler jako główny składnik pysznej zupy. Wykorzystaj jego walory smakowe i doceń wartości odżywcze

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 40min
Czas całkowity 45min

Składniki

2 duże ładne bulwy selera 
1,5 cebuli
olej do smażenia
½ bulionetki lub kostki warzywnej
750 ml wody
150 ml śmietany 36%
15 g soli gruboziarnistej
pieprz

Przygotowanie

Myjemy selery, odcinamy ich końcówki (jedną odkładamy do późniejszego wykorzystania). Obieramy selery (nie wyrzucamy obierek!). Drobno pokrojone obierki wkładamy do pieca na suszenie (około 30 min w 120 stopniach).
Z końcówki 1 selera przygotowujemy stojak do chipsów selerowych (wycinamy wąskie rowki na półokrągłej części końcówki).
Kroimy drobno selera (pół selera zostawiamy do przygotowania chipsów!). Cebulę pokrojoną w piórka wrzucamy do rondla na rozgrzany olej. Gdy się zeszkli, dodajemy selera. Całość przesmażamy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
Połówkę selera kroimy cienko na chipsy, które smażymy na głębokim oleju na złotawy kolor i odsączamy na ręczniku papierowym. Część upieczonych obierek wrzucamy do śmietany i lekko podgrzewamy. Pozostałe obierki blendujemy wraz z grubą solą (najlepiej w malakserze) – powstaje sól selerowa, którą posypujemy chipsy.
Bulion z cebulą i selerem miksujemy na gładko i stopniowo dodajemy selerową śmietanę (obierki odcedzamy przez sitko) i całość jeszcze chwilę blendujemy. Chipsy posypane selerową solą wkładamy w selerowy stojak i serwujemy zupę.
@tiptopchef Seler jako główny składnik pysznej zupy. Wykorzystaj jego walory smakowe i doceń wartości odżywcze😃#zupakrem #seler #zupa #tefal #przepisdnia @Wloska Akademia Kulinarna ♬ SOLD OUT - Devin Kennedy