Żurek z białą kiełbasą

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego zdecydowanie częściej, bo jest po prostu pyszny!

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 20min
Czas całkowity 60min

Składniki

pęczek włoszczyzny
2 łyżki oleju
ziele angielskie Kotanyi
liść laurowy Kotanyi
majeranek suszony
3 porcje surowej białej kiełbasy
1 butelka zakwasu na żur
kilka grzybów suszonych
do doprawienia: kwaśna śmietana, chrzan
sól, pieprz


Przygotowanie

Na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy obraną włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Przesmażamy, aż warzywa się zarumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 40 minut. Odcedzamy wywar. Kiełbasę kroimy na kawałki (lub porcje mięsa formujemy na kształt małych klopsików). Wrzucamy do wywaru i gotujemy ok. 15 minut. Do zupy dodajemy zakwas, doprawiamy do smaku (majerankiem, śmietaną, chrzanem). Podajemy z ugotowanym jajkiem.