Domowy warzywniak
Wystarczy trochę wody, ziemi, nasłonecznione miejsce i odrobina cierpliwości, by fragmenty niektórych warzyw wypuściły korzenie i odrosły jako pełnowartościowe rośliny pełne dobroczynnych składników odżywczych. Możemy je wyhodować w domowych warunkach i niewielkim nakładem pracy, po czym wykorzystać do wzbogacenia naszej diety.
Seler naciowy
- Obcinamy część selera z korzeniami, około 4-5 cm od linii korzeni.
- Umieszczamy w naczyniu z wodą. Seler powinien być zanurzony do ¾ wysokości.
Awokado
- Pestkę owocu wyciągamy i oczyszczamy.
- Wbijamy w nią wykałaczki, tak,aby stworzyć stelaż dla pestki
- Wkładamy pestkę do słoika z wodą, tak, aby wykałaczki opierały się o jego krawędzie, a pestka delikatnie dotykała wody
Por
- Odcinamy dolną część pora, około 4-5 cm od linii korzeni.
- Wkładamy do naczynia z wodą. Por powinien być zanurzony do ¾ wysokości
Szczypior z czosnku
- Ząbki czosnku wkładamy do donicy z ziemią, w taki sposób, aby ich górna część wystawała ponad ziemię. Stawiamy w słonecznym miejscu. Podlewamy codziennie.
Kapusta pekińska
- Obcinamy końcówkę kapusty, około 4-5 cm od linii korzeni.
- Wkładamy do naczynia z wodą. Kapusta powinna być zanurzona do ¾ wysokości.