Domowy warzywniak

Wystarczy trochę wody, ziemi, nasłonecznione miejsce i odrobina cierpliwości, by fragmenty niektórych warzyw wypuściły korzenie i odrosły jako pełnowartościowe rośliny pełne dobroczynnych składników odżywczych. Możemy je wyhodować w domowych warunkach i niewielkim nakładem pracy, po czym wykorzystać do wzbogacenia naszej diety.

 

Seler naciowy 

  1. Obcinamy część selera z korzeniami, około 4-5 cm od linii korzeni. 
  2. Umieszczamy w naczyniu z wodą. Seler powinien być zanurzony do ¾ wysokości. 

Awokado

  1. Pestkę owocu wyciągamy i oczyszczamy. 
  2. Wbijamy w nią wykałaczki, tak,aby stworzyć stelaż dla pestki
  3. Wkładamy pestkę do słoika z wodą, tak, aby wykałaczki opierały się o jego krawędzie, a  pestka delikatnie dotykała wody

Por

  1. Odcinamy dolną część pora, około 4-5 cm od linii korzeni. 
  2. Wkładamy do naczynia z wodą. Por powinien być zanurzony do ¾ wysokości

Szczypior z czosnku

  1. Ząbki czosnku wkładamy do donicy z ziemią, w taki sposób, aby ich górna część wystawała ponad ziemię. Stawiamy w słonecznym miejscu. Podlewamy codziennie. 

 

Kapusta pekińska

  1. Obcinamy końcówkę kapusty, około 4-5 cm od linii korzeni. 
  2. Wkładamy do naczynia z wodą. Kapusta powinna być zanurzona do ¾ wysokości.