Chutney z jabłek

Dskonały sos do mięsa, wędlin, sera i rozmaitych przekąsek. Jest świetną alternatywą dla popularnego ketchupu oraz wykwintnym dodatkiem do potraw. Sos chutney zda egzamin zarówno na przyjęciu, jak i podczas świątecznego obiadu czy kolacji.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 30min

Składniki

4 jabłka Gala

pół cebuli

sok z połówki cytryny

1 łyżeczka płatków chilli

2 gwiazdki anyżu

1 łyżka oliwy

2 łyżki cukru

szczypta soli do smaku

 

Przygotowanie

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy anyż, posiekaną w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut i dodajemy jabłka. Dosypujemy cukier, chilli i sól. Dolewamy sok z cytryny. Dusimy ok 10 minut, tak, żeby jabłka zupełnie się nie rozpadły. Na koniec wyjmujemy gwiazdki anyżowe. Podajemy na zimno jako dodatek do serów, wędlin, mięsa pieczonego.

@tiptopchef

Doskonaly do mięsa, wędlin, sera i rozmaitych przekąsek 😀##chutney ##polskiejabłka ##przepisztiktoka @biedronka

♬ LEVEL UP - Yoo Soo Kim