Deska serów Dziugas podana z gruszkowym chutneyem korzennym

Idealne danie na wieczór we dwoje i nie tylko.
Idealne danie na wieczór we dwoje i nie tylko.
3 gruszki
1 cebula
łyżka miodu
łyżka octu jabłkowego
2 łyżki oleju rzepakowego
3 goździki
1 gwiazdka anyżu
korzeń imbiru (1 cm)
ząbek czosnku
pół łyżeczki płatków chilli
Olej wlewamy na patelnię i wrzucamy do niego goździki i anyż. Dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy drobno posiekany czosnek i imbir. Podsmażamy 1-2 minuty. Dodajemy ocet i miód. Mieszamy. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w niedużą kostkę i dodajemy na patelnię. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy płatki chilli.
@tiptopchef Planujesz walentynkowy wieczór w domowym zaciszu? Ta danie sprawdzi się dziś idealnie!! #deskaserów #dziugas #przekaska #wspolpraca #walentynkowakolacjawedwoje ♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series