Kaszotto z boczniakami i szpinakiem

Jeśli lubicie proste i szybkie do zrobienia dania to ten przepis z pewnością się Wam spodoba.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 40min
Czas całkowity 40min

Składniki

1,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
250 g boczniaków
garść świeżego szpinaku
kilka pomidorów koktajlowych
2-3 suszone grzyby, np. podgrzybki
2 ząbki czosnku
cebula
łyżeczka tymianku
1, 5 szklanki bulionu warzywnego
kieliszek białego wina
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
parmezan
świeża natka pietruszki

 

Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną w garnku oliwę, smażymy 2 minuty, dodajemy posiekany czosnek, smażymy 1 minutę. Dodajemy kaszę i namoczone wcześniej suszone grzyby. Chwilę podsmażamy. Dodajemy wino. Przykrywamy i gotujemy do odparowania. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do odparowania (ok 20 minut). Dodajemy szpinak, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, sól, pieprz i tymianek. Gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy grzyby, kroimy drobno i dodajemy do kaszy. Na koniec dodajemy masło i mieszamy. Boczniaki myjemy, osuszamy i smażymy na rozgrzanej oliwie aż będą złote. Dodajemy do kaszy. Kaszotto wykładamy na talerz, posypujemy wiórkami parmezanu i posiekaną natką pietruszki.

@tiptopchef Jeśli lubicie proste i szybkie do zrobienia dania to ten przepis z pewnością się Wam spodoba😀#kaszotto #boczniaki #szybkiedanie #tefal #tefalingenio ♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series