Sandacz z chrupiącą skórką na kaszotto z kaszy gryczanej

Efektownie się prezentuje i może stanowić danie na świąteczny stół czy niedzielny obiad. Ryby, szczególnie te pieczone są zdrowe, dietetyczne, lekkie i sycące na długo.

Poziom trudności średnie
Czas przygotowania 40min
Czas całkowity 40min

Składniki

80g kaszy gryczanej palonej

100 g szalotki

1,5 ząbka czosnku

1 liść laurowy

50 g natki pietruszki

40 g parmezanu

150 ml białego wina

200 g filetu sandacza ze skórą

60 g masła

30 ml oleju rzepakowego

sól i pieprz do smaku

pomidorki cherry do dekoracji

 

Przygotowanie

kaszotto: do rondla Tefal by Jamie Oliver wlewamy połowę oleju, wrzucamy szalotkę i mieszamy. Dodajemy posiekany czosnek i liść laurowy, dusimy do zeszklenia. Wrzucamy kaszę gryczaną. Smażymy około 2 minut. Dodajemy wodę i przykrywamy. Gotujemy 7-10 minut. Odlewamy jeśli zostanie nadwyżka wody. Dodajemy odrobinę masła i mieszamy, następnie dodajemy wino (50 ml) i mieszamy. Dodajemy parmezan i mieszamy. Dodajemy pietruszkę i mieszamy. W kolejnym rondlu Tefal by Jamie Oliver zagrzewamy 100 ml wina z połową zmiażdżonego ząbka czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, odparowujemy o około połowę. Następnie po mału dodajemy malutkie kawałki masła ruszając delikatnie rondlem – powstaje nam sos winno-maślany. Rozgrzewamy patelnię Tefal by Jamie Oliver, wlewamy resztę oleju, czekamy aż się rozgrzeje (zniknie czerwony punkt na patelni), kładziemy sandacza skórką do dołu i smażymy około 2-3 minuty aż skórka będzie chrupiąca. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym przekładamy na drugą stronę. Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 6 minut. Wyjmujemy sandacza z piekarnika. Na talerz wykładamy kaszotto, układamy na nim sandacza i polewamy sosem winno-maślanym. Dekorujemy pomidorkami cherry.

@tiptopchef

Doskonała propozycja na lekki obiad, który zaspokoi apetyt nawet największego smakosza ryb##tefal ##sandacz ##przepisnaobiad ##przepisztiktoka

♬ LEVEL UP - Yoo Soo Kim