Mazurek czekoladowy z orzechami włoskimi

Słodki, bogaty i kruchy mazurek czekoladowy z dodtakiem orzechów będzie wspaniałą ozdobą stołu świątecznego.

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 30 min
Czas całkowity 60 minut

Składniki

Spód:

200 g mąki pszennej Złote Pola

100 g zimnego masła Mleczna Dolina

1 jajko GoBio

50 g cukru pudru

 

Masa orzechowa:

100 g orzechów włoskich Bakallino

1 jajko GoBio

2 łyżki miodu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Masa czekoladowa:

120 ml śmietanki 30% Mleczna Dolina

150 g gorzkiej czekolady najlepiej 60%

kakao Magnetic

dodatkowo: orzechy włoskie do ozdoby

 

Przygotowanie

Mąkę łączymy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło i jajko. Zagniatamy ciasto w kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia. Przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 25 cm, robimy dziurki widelcem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Orzechy włoskie drobno siekamy. Dodajemy roztrzepane jajko, miód i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 2 – 3 minuty. Przekładamy na spód ciasta i wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut. Śmietankę podgrzewamy w garnku. Dodajemy czekoladę w kawałkach. Mieszamy aż masa stanie się jednolita. Chwilę studzimy, a następnie przelewamy na ostudzony spód. Dekorujemy orzechami.