Mazurek czekoladowy z orzechami włoskimi
Słodki, bogaty i kruchy mazurek czekoladowy z dodtakiem orzechów będzie wspaniałą ozdobą stołu świątecznego.
Słodki, bogaty i kruchy mazurek czekoladowy z dodtakiem orzechów będzie wspaniałą ozdobą stołu świątecznego.
Spód:
200 g mąki pszennej Złote Pola
100 g zimnego masła Mleczna Dolina
1 jajko GoBio
50 g cukru pudru
Masa orzechowa:
100 g orzechów włoskich Bakallino
1 jajko GoBio
2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa czekoladowa:
120 ml śmietanki 30% Mleczna Dolina
150 g gorzkiej czekolady najlepiej 60%
kakao Magnetic
dodatkowo: orzechy włoskie do ozdoby
Mąkę łączymy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło i jajko. Zagniatamy ciasto w kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia. Przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 25 cm, robimy dziurki widelcem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Orzechy włoskie drobno siekamy. Dodajemy roztrzepane jajko, miód i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 2 – 3 minuty. Przekładamy na spód ciasta i wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut. Śmietankę podgrzewamy w garnku. Dodajemy czekoladę w kawałkach. Mieszamy aż masa stanie się jednolita. Chwilę studzimy, a następnie przelewamy na ostudzony spód. Dekorujemy orzechami.
@tiptopchef Klasyka słodkiego stołu wielkanocnego😀#mazurek #wielkanocneciasto #biedronka #wypiekiświąteczne #ciastodomowe @biedronka ♬ NEW JAZZ - Bono G