Wegański mazurek

Wegański mazurek to idealna propozycja na nadchodzące święta. Pyszny i ciut zdrowszy wariant wielkanocnego ciasta.

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 45 minut
Czas całkowity 60 minut

Składniki

Ciasto

2 szklanki mąki
szklanka cukru pudru
naturalna esencja waniliowa
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
170g Kasi bez laktozy

 

 

Przygotowanie

Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy pokrojoną w kostkę Kasię oraz esencję waniliową. Dłońmi rozcieramy Kasię do uzyskania gładkiego ciasta. Zawijamy w folię i wkładamy na kwadrans do zamrażalnika.

Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim foremkę do pieczenia. Dno nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzimy.

 

Masa karmelowa:

szklanka śmietanki kokosowej
½ szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
łyżka Kasi bez laktozy
ok. 80 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
bakalie na wierzch

 

Na rozgrzane dno garnka wsypujemy cukier. Podgrzewamy przez około minutę, mieszając (uważamy, żeby się nie przypalił!). Ostrożnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Gotujemy masę na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy Kasię oraz kostki czekolady, mieszamy i studzimy.
Masę karmelową rozsmarowujemy na wypieczonym spodzie ciasta. Wierzch ozdabiamy ulubionymi bakaliami.

@tiptopchef

Kolejna świąteczna propozycja, mazurek w wersji wege😀przepis na końcu filmu ##mazurek ##upieczbliskimradosc ##kasiamojeciasto ##przepisykulinarne ##easter

♬ CALIFORNIAN DREAM - bittymacbeth