Wegański mazurek

Wegański mazurek to idealna propozycja na nadchodzące święta. Pyszny i ciut zdrowszy wariant wielkanocnego ciasta.
Wegański mazurek to idealna propozycja na nadchodzące święta. Pyszny i ciut zdrowszy wariant wielkanocnego ciasta.
2 szklanki mąki
szklanka cukru pudru
naturalna esencja waniliowa
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
170g Kasi bez laktozy
Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy pokrojoną w kostkę Kasię oraz esencję waniliową. Dłońmi rozcieramy Kasię do uzyskania gładkiego ciasta. Zawijamy w folię i wkładamy na kwadrans do zamrażalnika.
Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim foremkę do pieczenia. Dno nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzimy.
szklanka śmietanki kokosowej
½ szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
łyżka Kasi bez laktozy
ok. 80 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
bakalie na wierzch
Na rozgrzane dno garnka wsypujemy cukier. Podgrzewamy przez około minutę, mieszając (uważamy, żeby się nie przypalił!). Ostrożnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Gotujemy masę na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy Kasię oraz kostki czekolady, mieszamy i studzimy.
Masę karmelową rozsmarowujemy na wypieczonym spodzie ciasta. Wierzch ozdabiamy ulubionymi bakaliami.
@tiptopchef Kolejna świąteczna propozycja, mazurek w wersji wege😀przepis na końcu filmu ##mazurek ##upieczbliskimradosc ##kasiamojeciasto ##przepisykulinarne ##easter
♬ CALIFORNIAN DREAM - bittymacbeth