Muffiny z ciasta francuskiego z pasztetem z wątróbki drobiowej i indyka

Na świąteczny stół i nie tylko, paszteciki w nowej odsłonie.

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 40min
Czas całkowity 90min

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

300 g mielonego mięsa z indyka

300 g wątrobki drobiowej

1 cebula

2 ząbki czosnku

pół szklanki  bułki tartej

100 ml śmietanki slodkiej

100 ml białego wytrawnego wina

1 jajko

3-4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

przyprawy: sól, pieprz, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, pół łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i rozgnieciony czosnek z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, dodać zmielone mięso indycze i pokrojoną w kostkę wątróbkę, podsmażyć.

Wystudzone mięso przelożyć do miski (usuwając wcześniej liść i ziele ang), dodać pozostałe składniki i zblendować na jednolitą masę.

Z ciasta francuskiego wykroić kółka, wyłożyć nimi wysmarowane olejem  formy na muffiny, wypełnić każdą muffinę masą pasztetową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok 35- 40 min.