Muffiny z ciasta francuskiego z pasztetem z wątróbki drobiowej i indyka

Na świąteczny stół i nie tylko, paszteciki w nowej odsłonie.
Na świąteczny stół i nie tylko, paszteciki w nowej odsłonie.
1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g mielonego mięsa z indyka
300 g wątrobki drobiowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki bułki tartej
100 ml śmietanki slodkiej
100 ml białego wytrawnego wina
1 jajko
3-4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i rozgnieciony czosnek z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, dodać zmielone mięso indycze i pokrojoną w kostkę wątróbkę, podsmażyć.
Wystudzone mięso przelożyć do miski (usuwając wcześniej liść i ziele ang), dodać pozostałe składniki i zblendować na jednolitą masę.
Z ciasta francuskiego wykroić kółka, wyłożyć nimi wysmarowane olejem formy na muffiny, wypełnić każdą muffinę masą pasztetową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok 35- 40 min.
@tiptopchef Pomysłowe i atrakcyjne danie na świąteczny stół 😀#muffiny #świątecznedanie #danienaświęta #kotanyi #wspolpracaplatna #przyprawy ♬ LEVEL UP - Yoo Soo Kim