Wytrawne muffiny z dynią, serem kozim i tymiankiem

Szybkie w przygotowaniu, idealne na przekąskę, śniadanie czy kolację

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 45 min

Składniki

3 jajka

100 g serka naturalnego kremowego koziego

100 g dyni

8 plastrów rolady koziej dojrzewającej

kilka gałązek świeżego tymianku lub 1-2 łyżeczki suszonego

2 łyżki mąki

sól i pieprz do smaku

kiełki do ozdoby

 

Przygotowanie

Oddziel żółtka i białka, białka ubij na sztywną pianę za pomocą robota kuchennego MUM5 Bosch. Dynię obierz i pokrój w małą kostkę. Do miski miksera przełóż żółtka, serek, dynię, tymianek, mąkę, dodaj soli i pieprzu, całość wymieszaj. Dodaj ubite białka, ponownie wymieszaj. Masę nakładaj do foremek z papilotami muffinkowymi. Na górę każdego muffinka połóż plaster rolady i gałązkę tymianku. Muffiny piecz korzystając z systemu Perfect Bake dostępnego w piekarnikach Bosch (automatyczne ustawianie optymalnej temperatury, rodzaju grzania i czasu dla niezliczonej ilości różnych potraw). Po wyjęciu z piekarnika muffiny udekoruj kiełkami i podawaj ciepłe.