Sałatka Cezar z serem Džiugas Gourmet

Sałatka Cezar to obowiązkowa pozycja w wielu restauracjach. Z naszym przepisem bez problemu przyrządzisz ją w domu, a ser długodojrzewajacy podkreśli jej smak.

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 30 min.
Czas całkowity 40min

Składniki

Sałatka:

1 duża sałata rzymska

1 pierś z kurczaka

2 kromki chleba (najlepiej pełnoziarnistego lub ciabatta)

60 g sera Džiugas Gourmet; dojrzewający 36 miesięcy

1 łyżka oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

 

Sos Cezar:

3 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy Dijon

2 łyżki soku z cytryny

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

4 łyżki startego sera Džiugas Gourmet; dojrzewający 36 miesięcy

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Kromki chleba pokrój w kostkę. Pokrojony chleb wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz przez około 10-15 minut, aż będą złociste i chrupiące. Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż kurczaka na średnim ogniu przez około 5-7 minut z każdej strony, aż będzie dobrze ugotowany. Odstaw kurczaka do ostygnięcia, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

W miseczce wymieszaj majonez, musztardę Dijon, sok z cytryny i czosnek. Dodaj starty ser Džiugas i oliwę z oliwek, dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sałatę rzymską umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. W dużej misce wymieszaj sałatę z sosem Cezar, aby dobrze pokryła się sosem. Dodaj pokrojonego kurczaka i grzanki Całość dekorujemy dodatkową porcją startego sera Džiugas Gourmet dla ekstra smaku!