Sałatka Cezar z serem Džiugas Gourmet
Sałatka Cezar to obowiązkowa pozycja w wielu restauracjach. Z naszym przepisem bez problemu przyrządzisz ją w domu, a ser długodojrzewajacy podkreśli jej smak.
Sałatka Cezar to obowiązkowa pozycja w wielu restauracjach. Z naszym przepisem bez problemu przyrządzisz ją w domu, a ser długodojrzewajacy podkreśli jej smak.
1 duża sałata rzymska
1 pierś z kurczaka
2 kromki chleba (najlepiej pełnoziarnistego lub ciabatta)
60 g sera Džiugas Gourmet; dojrzewający 36 miesięcy
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
4 łyżki startego sera Džiugas Gourmet; dojrzewający 36 miesięcy
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Kromki chleba pokrój w kostkę. Pokrojony chleb wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz przez około 10-15 minut, aż będą złociste i chrupiące. Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż kurczaka na średnim ogniu przez około 5-7 minut z każdej strony, aż będzie dobrze ugotowany. Odstaw kurczaka do ostygnięcia, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
W miseczce wymieszaj majonez, musztardę Dijon, sok z cytryny i czosnek. Dodaj starty ser Džiugas i oliwę z oliwek, dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sałatę rzymską umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. W dużej misce wymieszaj sałatę z sosem Cezar, aby dobrze pokryła się sosem. Dodaj pokrojonego kurczaka i grzanki Całość dekorujemy dodatkową porcją startego sera Džiugas Gourmet dla ekstra smaku!
@tiptopchef Prosta sałatka Cezar z wyjątkowym serem Džiugas! #salatkacezar #serdziugas #dziugas #szybkasałatka ♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series