Tosty z karmelizowaną gruszką i serem Džiugas
Wyjątkowe tosty z karmelizowaną gruszką, serem Džiugas i świeżym tymiankiem. Ten przepis to połączenie słodyczy i aromatycznego sera, musicie koniecznie spróbować!
Wyjątkowe tosty z karmelizowaną gruszką, serem Džiugas i świeżym tymiankiem. Ten przepis to połączenie słodyczy i aromatycznego sera, musicie koniecznie spróbować!
2 kromki chleba (najlepiej bagietki lub chleba wiejskiego)
1 duża gruszka gruszki
100 g sera Džiugas Delicate 24 miesięczny
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
świeży tymianek (kilka gałązek)
oliwa
sól i pieprz do smaku
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki. Ser Džiugas zetrzyj na tarce. Oderwij listki tymianku od gałązek.
Karmelizowanie gruszek:
Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj plasterki gruszek i smaż przez około 3-5 minut, aż zaczną mięknąć. Dodaj miód i smaż przez kolejne 3-5 minut, aż gruszki się karmelizują, a miód zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie tostów:
Nagrzej piekarnik do 200°C. Kromki chleba ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polej oliwą.Ułóż na chlebie wcześniej przygotowane gruszki. Posyp tosty startym serem Džiugas Delicate. Dodaj kilka gałązek tymianku. Zapiekaj do momentu zarumienienia chleba.
@tiptopchef Pyszne tosty z karmelizowaną gruszką i serem Džiugas! 🌟✨ Przepis krok po kroku w filmie! 👆#tosty #tostyzserem #dziugas #serdziugas ♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series