Sernik na kruchym spodzie

Zobacz wyjątkowo prosty przepis na puszysty sernik pieczony na kruchym cieście.

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 30 min
Czas całkowity 60 minut

Składniki


900 g twarogu półtłustego Delikate
10 żółtek – jajka goBIO
12 białek – jajka goBIO
10 czubatych łyżek cukru pudru
10 łyżek mąki pszennej Złote pola
8 łyżeczek mąki ziemniaczanej
130 g masła Mleczna Dolina
420 ml mleka goBIO
1/2 szklanki cukru
100 g rodzynek Bakallino
100 g orzechów laskowych Bakallino
50 g śliwek suszonych Bakallino
200 g herbatników
1 torebka jaśminowej herbaty

 

Przygotowanie 


Suszone owoce parzymy w herbacie jaśminowej do ostygnięcia. Przygotowujemy palone masło (grzejemy do momentu aż stanie się lekko brązowe i będzie miało orzechowy aromat). Przygotowujemy spód sernika- mielimy herbatniki, cukier i orzechy laskowe, a następnie dodajemy do nich ostudzone masło palone i całość mieszamy. Wykładamy spód na dno tortownicy dociskając go palcami i wkładamy do lodówki.
Żółtka jajek ucieramy z 6 czubatymi łyżkami cukru pudru, następnie dodajemy twaróg półtłusty Delikate i ucieramy dalej do połączenia się składników.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, ucieramy dalej stopniowo dodając mleko aż powstanie jednolita masa.
Ubijamy białka z 2 czubatymi łyżkami cukru pudru i łączymy je delikatnie z masą serową.
Wyjmujemy spód z lodówki i wysypujemy na niego równomiernie porządnie odsączone suszone owoce. Zalewamy masą serową.
Wkładamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni . Następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy sernik przez 30 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik na 15 minut i następnie dopiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
Ostudzony sernik posypujemy pozostałym cukrem pudrem i dekorujemy suszonymi owocami.

@tiptopchef Kruchy spód a na nim idealnie kremowa i aromatyczna masa serowa😀#sernik #wypiekidomowe #wypiekiświąteczne #biedronka #ciastonaświęta @biedronka ♬ SOLD OUT - Devin Kennedy